Szórakozás

Felmentésüket kérték a vörösiszap-vádlottak

Bűncselekmény hiánya miatt felmentésüket kérték a Veszprémi Törvényszéken a vörösiszap-perben kedden meghallgatott vádlottak: a Mal Zrt. bauxitbányászati vezérigazgató-helyettese és a hidrátfeldolgozó divízió igazgatója is ártatlannak vallotta magát a vádpontokban.

Bűncselekmény hiánya miatt felmentését kérte a tizedrendű vádlott, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. bauxitbányászati vezérigazgató-helyettese a vörösiszap-katasztrófa miatt indult büntetőper keddi tárgyalásán a Veszprémi Törvényszéken. K. Árpád a vallomásában azt mondta, nem érzi magát bűnösnek, nem követett el bűncselekményt, sem szándékosan, sem gondatlanul. Véleménye szerint a vád megalapozatlanul vonta le azt a következtetést, hogy a Mal ajkai telephelyén vezetői jogosultsága lenne, mert a bányászati üzem különálló egység.

Hangsúlyozta: a gyár ajkai területén sem intézkedési, sem döntési jogosultsága nincsen, a timföldgyártással, a hidrátüzemmel és a vörösiszaptérrel összefüggésben a munkaszerződése szerint nincs kötelezettsége. Vitatta a vádirat állítását, hogy szándékosan akadályozta a kármentesítést, azt mondta, a katasztrófa után a cégvezetői utasításnak megfelelően bányászati szakemberekkel a gátépítési munkákban vett részt. A bíró kérdésére elmondta, hogy az iszaptározóknál a katasztrófa előtt mindössze egyszer járt, a tározókkal kapcsolatban döntési jogosultsága nem volt. A tragédia napján történtekről elmondta: munkatársaival ebédelt, amikor telefonhívást kapott, miszerint “Kolontárnál piros a mező”. Hívta a halimbai bányaüzemet, mivel üzemzavarra gondolt. Amikor azt a tájékoztatást kapta, hogy ott nincs probléma, a helyszínre ment.

K. Árpád véleménye szerint a vádhatóság a vádlottak szakmai és emberi tisztességét vonja kétségbe, “a kollektív bűnösség elve alapján, beosztástól függetlenül”. Az ügyész válasza szerint a vád nem vonja kétségbe emberi és szakmai tisztességüket. Azt szeretnék tisztázni, hogy van-e a katasztrófának büntetőjogi következménye, és a vádlottak hibáztak-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik