Szórakozás

Romney vs. Obama: a harc most kezdődik

Mind Barack Obama amerikai elnök, mind pedig republikánus kihívója, Mitt Romney győzelmet jósolt magának hétfőn, az amerikai elnökválasztás előtti utolsó napon.

“Meg fogjuk nyerni ezt a választást. Be fogjuk fejezni, amit elkezdtünk” – hangoztatta Barack Obama, aki Wisconsinban Bruce Springsteen rockénekessel és Jay-Z rapperrel az oldalán kampányolt.

“Holnap egy jobb holnapot kezdünk” – jelentette ki Virginiában Mitt Romney.

A két elnökjelölt hétfőn több “billegő”, más néven “csatatérállamban” turnézva igyekezett maga mellé állítani a még mindig bizonytalan szavazókat. Mindkettőjük útvonala érintette Ohio államot. A Romney-kampánystáb váratlanul bejelentette, hogy a republikánus elnökjelölt kedden, a választás napján felkeresi még a pennsylvaniai Pittsburgöt és az ohiói Clevelandet is.

A közvélemény-kutatások többsége szerint mindkét államban Obama vezet. Ohio forszírozása minden elemző szerint logikus lépés, mert az állam 18 elektorára mindkét fél kalkulációja szerint szükség van annak a 270 szavazatnak az összegyűjtéséhez, amely az elektori testületben szükséges az elnöki poszt elnyeréséhez. Pennsylvania azonban annyira a demokratákhoz húz, hogy az állam megszerzésére irányuló republikánus kísérletet az elnökválasztási harc legnagyobb meglepetéseként emlegetik.

A két jelölt között az országos támogatottság terén de facto holtverseny alakult ki. A fontosabb mérések átlagával számoló RealClearPolitics hétfő éjszakai adata szerint Obama mindössze 0,7 százalékponttal vezetett. Az összesítés szerint a 12 “csatatérállam” közül 10-ben ugyancsak nála volt az előny, de ez a legtöbb esetben belül volt a statisztikai hibahatáron. A Romney-tábor abban bízik, hogy a keddi protest-szavazás lesz az elmúlt négy évvel szemben és hogy a felmérések alábecsülik a republikánusok lelkesedését.

A hétfői tévéfelvételek szerint Obama megviseltebbnek tűnt ellenfelénél.

Újraválasztása esetén Barack Obama – Bill Clinton után – a második demokrata elnök lehet, aki a világháború óta esélyt kap egy második ciklusra is. Ha Mitt Romney nyer, ő lesz az Egyesült Államok első mormon elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik