hó (havazás, )
Szórakozás

A népi időjóslás szerint sok hó lesz a télen

A sok évszázadra visszanyúló megfigyeléseken alapuló népi időjóslás szerint kemény hideg és sok hó lesz télen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A nyíregyházi Jósa András Múzeum munkatársai által régóta gyűjtött és őrzött regulák alapján több jel utal arra, hogy nagy tél várható a térségben. A népi megfigyelések egyike úgy tartja: minél fényesebben pirosló galagonyát látni a bokrokon, annál több fagy és hó lesz az elkövetkező télen, s mostanság valósággal “izzik a galagonya”.

A fényesen pirosló galagonya mellett – a hiedelem alapján – a kövérre hízott mezei nyulak is hosszú telet, nagy havat jeleznek, csakúgy, mint a fákról nehezen hulló levelek. Az utóbbi két megfigyelésre persze sokan legyintenek, mert – mint mondják – az őszi fagyok eddig elkerülték Szabolcsot, s a levelek nagy része ezért maradt meg a fákon, illetve a nyulak jóltápláltságát is a még nagy részt zöldben pompázó határ váltotta ki.

Mindenesetre, ha bejön a jövendölt kemény hideg és sok hó, a március gyönyörűnek ígérkezik a népi időjósok szerint Szabolcsban, hiszen – úgy tartják – a tavasz első hónapjában olyan az idő, mint amilyen októberben volt, azaz nyárias meleggel indul a kikelet.

Ajánlott videó