Szórakozás

Mégsem káros a kávéfogyasztás?

A kávéfogyasztás sokunk számára elengedhetetlen eleme a mindennapoknak. Mivel ilyen mértékben részese életünknek, ezért több kutatás vizsgálta a kávé, vagyis a koffein egészségügyi hatását szervezetünkre.

A kávé fogyasztása egyfajta szertartás, és sokaknak hozzátartozik a napi rutinjához. Azonban a kávé egészségre gyakorolt hatásait illetően igencsak megoszlanak a vélemények. A jelenlegi táplálkozási útmutatók szerint fogyaszthatunk kávét, de csak mértékkel.

Korábbi kutatások szerint több krónikus betegség, így a szívbetegségek kialakulásának hátterében is a túlzott kávéfogyasztás állhat, ezért több vizsgálatot is elvégeztek ebben a témában. A kutatások eredményei viszont bebizonyították, hogy a koffeinfogyasztás nem növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, sem a koleszterinszintet, és szívritmuszavart sem okoz.

Ugyanakkor a nagymértékű kávéfogyasztás összefüggésbe hozható olyan más tényezőkkel, melyek befolyásolják a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, mint például dohányzás, fizikai inaktivitás, alkohol, telített zsírsavak fogyasztása, stresszes életkörülmények.

A koffeinre érzékeny embereknél megfigyelhető, hogy kávéfogyasztás után megemelkedik a vérnyomásuk, bár a laboratóriumi vizsgálatok nem tudták kimutatni a kávé vérnyomást fokozó hatását. Tovább olvasom!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik