Szórakozás

Nápoly után Róma sem tudja hova tenni a szemetet

A háztartási hulladék elszállítása okoz gondot Rómában, mivel megtelt az olasz főváros szeméttelepe és az új lerakat helyszínét még ki sem jelölték.

Nápoly sorsára juthat Róma is: vagy szeméthegyek fogják ellepni utcáit vagy pedig a fővárosnak is külföldre kell majd szállítania a hulladékot, ami költséges lesz  – írta az olasz sajtó a hét végén.

Január elsején bezárják Malagrotta szeméttárolóját, mely az utóbbi negyven évben fogadta Róma, Fiumicino és a Vatikán háztartási hulladékát. Ez volt Európa legnagyobb szabad ég alatti szeméttelepe. Malagrotta mostanra megtelt és az új telep helyét még ki sem jelölték.

Az eddig kiválasztott Róma körüli területek mind alkalmatlannak bizonyultak környezetvédelmi okokból vagy a lakosság tiltakozása miatt. Corrado Clini környezetvédelmi miniszter szerint a helyszínről a római kormány a következő napokban dönt.

Róma nem jut Nápoly sorsára – hangoztatta Gianni Alemanno római főpolgármester, de januártól az új telep kialakításáig Róma a háztartási hulladék elszállítására kényszerül más olasz tartományba vagy külföldre. Az olasz sajtó úgy tudja, hogy Róma szemetét hajóval Hollandiába viszik, ahogyan a nápolyi hulladékkal történik. Ez évi 50 millió euróba kerülne Róma városának.

Az Ama római köztisztasági hivatal naponta 1200 tonna háztartási hulladékot gyűjt össze Rómában. Az utóbbi öt év alatt a rómaiak által fizetett szemétszállítási díj 45 százalékkal emelkedett. Az Ama idei bevételét 730 millió euróra becsülik, miközben korrupció miatt ügyészi vizsgálat indult a hivatal volt ügyvezető igazgatója ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik