Szórakozás

Nagymacskák vére áztatja a Földet

A szakemberek szerint ha kipusztítjuk a nagyragadozókat, az ökológiai katasztrófához is vezethet.

Indiában például sok leopárdnak azért kell elpusztulnia, mert a túlnépesedett országban élőhelyük annyira lecsökkent, hogy elkerülhetetlenné váltak az emberekkel történt konfliktusok. – derül ki a WWF állatvédő világszervezet legfrissebb kutatásából.

A mind kisebb területre visszaszorított állatok egyre nehezebben találnak táplálékot így rákényszerülnek, hogy a gazdák háziállatait ejtsék el. Ez ellen a földművesek puskákkal és csapdákkal védekeznek, amelyek állandó fenyegetettséget jelentenek a kétségbeesetten élelem után kutató leopárdoknak.

Ez azonban csak a probléma egyik része. Egyre nő az egzotikus gyógyhatású készítmények iránti kereslet, amelyekhez hagyományosan a tigris testrészeit használták fel. A csíkos nagymacskákból azonban már annyira kevés él vadon, hogy az illegális kereskedők elkezdték leopárdcsonttal helyettesíteni az alapanyagokat. Emiatt az elmúlt 10 évben 2300 leopárd esett az orvvadászok áldozatául –áll a világszervezet jelentésében.

Az állatvédők szerint mindez azért óriási baj, mert a nagyragadozók, szerepe kiemelten fontos: a nagymacskák ugyanis természetesen szabályozzák az egyes területek vadállományát, ezzel tartva egészségesen az egyes populációkat. Így eltűnésük egy élőhelyről ökológiai katasztrófához vezethethet.

Magyarországon például a három őshonos nagyragadozó közül már csak a hiúz néhány példánya található meg. A WWF Magyarország hiúz -védelmi programot is indított, hogy megmentse őket.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik