Szórakozás

Betiltottak egy influenzavakcinát

injekció-maszk (injekciós tű, )
injekció-maszk (injekciós tű, )

Svájcban, Olaszországban, Németországban és Ausztriában is azonnali hatállyal betiltottak néhány influenzaellenes vakcinát, mert "fehér részecskéket" találtak benne. Magyarországra nem került a készítményből.

A Swissmedic svájci gyógyszerügynökség csütörtökön azonnali hatállyal betiltotta a Novartis svájci gyógyszergyártó cég néhány influenzaellenes oltóanyagának további forgalmazását az ország területén, miután ugyanezt tették az olasz, az osztrák és a német hatóságok is. Az intézkedés az Agrippal és a Fluad nevű készítményeket érinti, illetve Olaszországban az Influpozzi nevű vakcina felhasználását tiltották le. A német egészségügyi hatóságok a Begripal nevű vakcinából négy, a Fluadból pedig egy szállítmányt vontak ki a forgalomból.

Mindegyik országban hangsúlyozták, hogy pusztán óvatosságból hozott, megelőző intézkedésről van szó. Az oltóanyagban ugyanis “fehér részecskéket” találtak, amelyek nem kívánt mellékhatásokkal járhatnak – írja az MTI.

A HáziPatika.com megkeresésére az ÁNTSZ Kommunikációs Főosztálya hangsúlyozta: Magyarországra nem került az Agrippal nevű influenza oltóanyag minőségi hibás gyártási tételeiből. A Novartis vakcináinak minőségi hibájáról és a hibával érintett tételek kivonásáról a GYEMSZI OGYI (Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet) a nemzetközi riadórendszeren keresztül értesült, és azonnal kivizsgálta, érinthet-e a hiba Magyarországon forgalomban lévő terméket.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik