Szórakozás

Lefotózták: így pusztít egy fekete lyuk az űrben

24.hu
24.hu

2012. 10. 25. 11:33

A Tejútrendszer központjában terpeszkedő fekete lyuk, a Sagittarius "falatozását" kapta lencsevégre az amerikai röntgencsillagászati műhold, a NuSTAR űrteleszkóp.

A 165 millió dolláros feketelyukvadász NuSTAR-t (Nuclear Spectroscopic Telescope Array/Nukleáris Spektroszkóp-távcsőrács) ez év június 13-án bocsátották fel. Az 550 kilométeres magasságban keringő űrteleszkóp kétévesre tervezett küldetése során a röntgentartomány nagyobb energiájú, a gammasugárzáshoz közelebbi tartományában lévő, úgynevezett kemény röntgensugárzási forrásokat keresi, azt kutatva, hogyan formálódnak és növekednek a fekete lyukak, valamint azt, hogy ezek a folyamatok miként hatnak az otthonukként szolgáló galaxisokra.

Az aktív fekete lyukak igyekeznek felfalni a közelükbe kerülő csillagokat, gázokat, s miközben behabzsolják, felhevült anyagot, röntgensugárzást bocsátanak ki. A Tejútrendszerben “éldegélő” Sgr A más galaxisokat uraló fekete lyukakkal ellentétben viszonylag nyugodt, rossz az “étvágya”, általában “szendereg”, s csak időnként bocsát ki sugárzást, majd ismét “álomra hajtja a fejét” – olvasható a PhysOrg (http://phys.org/270284430.html) tudományos hírportálon.

A NuSTAR a másik amerikai röntgencsillagászati műholddal, a Chandra űrteleszkóppal, amely a röntgensugárzás “lágyabb” tartományaiban végez megfigyeléseket, valamint a hawaii Keck Obszervatórium infravörös távcsövével egy időben “meredt” két napon át a fekete lyukra júliusban.

“Szerencsénk volt, mert a megfigyelési idő alatt sikerült észlelnünk a röntgensugárzást. A csillagászok már régóta feltételezik, hogy a fekete lyukak falatozás közben kemény röntgensugárzást bocsátanak ki, de a NuSTAR az első teleszkóp, amely eléggé érzékeny ahhoz, hogy észlelje is azt” – hangsúlyozta Fiona Harrison, a NuSTAR-projekt vezető kutatója és Chuck Hailey, a team tagja. A tudósok szerint a mostani megfigyelések során nyert adatok segítenek jobban megérteni a galaxisunk szívében élő óriás “nyugodt” természetét, amely csak időnként “kap be egy-egy falatot”, hogy aztán ismét elszenderedjen.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Küszöbön a nagyobb havazás

Kommentek

LOS ANGELES, CA - JANUARY 15: Kayla Kohn, right, a 12 grade english teacher at The Accelerated Schools, a community of public charter schools in South Los Angeles joins fellow teachers as they picket outside the school on second day of the Los Angeles school teachers strike on January 15, 2019 in Los Angeles, California. (Photo by Al Seib / Los Angeles Times via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.