Szórakozás

Háziállat-allergia: váljunk meg kedvencünktől?

A lakáson belül jelentkező allergiás tüneteket gyakran a háziállat jelenléte okozza. A panaszok rendszerint egész évben jelentkeznek, és az egyetlen megoldást gyakran a kedvencünktől való megválás jelenti.

Hétköznapi nyelven állati szőr- vagy éppen tollallergiáról beszélünk, pedig nem csak maga a szőrszál, illetve a toll allergizálhat. Allergiás tüneteket válthatnak ki az állat nyálában, faggyújában, vizeletében található fehérjék, sőt a leváló hámsejtek darabjai is. Ezek az apró részecskék okozzák a legtöbb gondot: bekerülnek a lakás levegőjébe, ülepedő porába, a bútorok huzatába, a szőnyegekbe és a drapériákba – magyarázza dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa.
A beszáradt nyál és faggyú aztán feltöredezve, elporladva sokszor a lakás állattól elzárt, távoli részeibe is eljut a légáram útján, és még a legalaposabb takarítás mellett is akár évekig is kimutatható és tüneteket okozhat. A leggyakoribb e téren a macska-, illetve a kutyaszőr-allergia, előfordul azonban allergiás reakció lóra, hullámos papagájra, aranyhörcsögre és szinte minden otthon vagy a ház körül tartott állatra.
A házi kedvencek által okozott panaszok is a jellegzetes allergiás tünetek formájában jelentkeznek: köhögés, tüsszögés, szemviszketés. Az állat ketrecének, fekhelyének tisztán tartása, vagy az állattal történő érintkezés hatására bőrreakciók is jelentkezhetnek.
Van még kérdése a témában? Nézze meg a gyakran ismételt kérdéseket, melyek az allergia témakörében születtek oldalunkon!

Mit tehetünk?

A legtöbb házi kedvencnél léteznek hosszabb, rövidebb szőrzettel bíró, netán csupasz fajták is. Sajnos azonban a szőr hossza nem befolyásolja az allergiás reakciók megjelenését. Akár a szőrtelen típusok is kiválthatnak allergiás reakciót, mivel a korábban már említett módon, a tünetek megjelenését például az állat nyálában található fehérjék is okozhatják. A tünetek súlyossága tehát inkább egyéni érzékenység, mintsem fajta kérdése. Rövid szőrű állatokat tehát inkább csak egyéni szimpátia, esetleg a takarítás praktikussága miatt válasszunk, s ne annak reményében, hogy ilyen módon elkerülhetjük majd a tünetek megjelenését – írja a Házipatika.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik