Szórakozás

39 kilométeres magasságból ugrott a mélybe

Sikerült felállítania a világrekordott a 43 éves Felix Baumgartner, osztrák ejtőernyősnek, aki több mint négy perc szabadesés alatt 1170 kilométeres sebességgel zuhant, mielőtt kinyitotta ejtőernyőjét.

Az osztrák hadseregben Felix, mint ejtőernyős és helikopterpilóta teljesített szolgálatot és szerzett nagy gyakorlatot a különösen veszélyes és nagy magasságokból való leugrásokban. 1999-ben kezdődött bázisugró karrierje, amikor leugrott a Kuala Lumpur-i ikertorony tetejéről, ezzel megszerezve az épületből elvégzett legmagasabb ejtőernyős ugrás rekordját.

Érdekesség, hogy ő tartja a világ legalacsonyabb bázisugrásának rekordját is, amikor a Rio de Janeiro-i Megváltó Krisztus szobrának tetejéről 95 lábnyit, mindössze 29 métert zuhant. 2003-ban a világon elsőként egy speciális szénszálas szárnnyal átsiklott a La Manche-csatornán. 2004-ben Franciaországban az újonnan épült Millau-i völgyhíd tetejéről ugrott le elsőként.

A vasárnap végrehajtott ugrást eredetileg hétfőre tervezték, ám a mostoha időjárási körülmények miatt keddre, majd később vasárnapra halasztották a mutatványt.

Felix egy speciális héliumléggömb segítségével emelkedett a közel 40 kilométeres magasságba Új-Mexikóból. Az emelkedés 2,5 óráig tartott. Felix folyamatosan tartotta a kapcsolatot, a korábbi rekorderrel Joseph Kittingerrel, aki 1960-ban 31 ezer méter magasról vetette magát a mélybe. Húszezer méteres magasságban, az ejtőernyős már átlépte az Armstrong-vonalat, ahol már olyan alacsony a légköri nyomás, hogy a víz már 37 Celsius-fokon felforr. Ez az emberi testnedvek egy részére, így a nyálra, könnyre és a tüdő léghólyagocskáit nedvesen tartó anyagokra is vonatkozik.  Az emberi szervezet ezt a nyomást csak speciális védőfelszerelésben bírja ki.

Nem volt zökkenőmentes a mutatvány

A 36 ezer méteren az irányítók problémát észleltek Baumgartner sisakjával kapcsolatban: a szkafander melegítő berendezése hibásodott meg, mely azt hivatott megakadályozn, hogy a sisakra kicsapódjon a jeges pára.

Az eredetileg kitűzött 36 576 méteres magasságot átlépte a ballon és 39 000  méterig emelkedett. A biztonsági ellenőrzések, valamint a nyomás kiegyenlítése után Baumgartner kilépett a kabin ajtajába és felkészült az ugrásra. A rádiófelvételek alapján beszédet is mondott, melyben az szerepelt: „hazajövök!”

A videót a zuhanásról itt nézheti meg!

A zuhanás nagyjából 10 percig tarott, ebből több mint négy percet szabadesésben zuhant az ejtőernyős. Egyes információk szerint ezen idő alatt átlépte a hangsebességet is. Egy ilyesztő pillanatban Baumgartner vészesen bepörgött, ám sikerült stabilizálnia magát, majd kinyitotta az ernyőt, s szerencsésen földet ért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik