mobiltelefonok (mobiltelefon, )
Szórakozás

Vigyázz, balesetveszélyes a mobilod!

Telefonálás, sms-írás, netezés – a felsoroltak nemcsak vezetés közben lehetnek veszélyesek, de a gyalogosok figyelmét is elterelheti a feléjük közeledő autóról.

Több mint 1400 New York-i gyalogos balesetét vizsgálták át a New York Egyetem Langone Orvosi Központjának kutatói: a sérülteket a Bellevue Hospital Center sürgősségi osztályára vitték be, miután gázolás áldozatai lettek. A vizsgált balesetek 2008 és 2011 között történtek, az adatokat és a balesetek leírást az akkor őket ellátó nővérek és orvosok feljegyzéseiből ismerhették meg a kutatók.

Az autósok felelőssége sokszor nem volt egyértelműen meghatározható a balesetben, minden ötödik 13 és 17 év közötti gyalogos ugyanis éppen sms-ezett, zenét hallgatott vagy telefonált a baleset idején. A felnőttek esetében ez az arány csupán 10 százalékos volt. „Azt találtuk, hogy ezeknek a betegeknek a jelentős része éppen az úton ment át, vagy a zebrán kelt át a piros jelzés ellenére” – mondta el dr. Nina Glass, a kutatás vezetője.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a szülőknek jobban oda kellene figyelni legalább a kicsikre. „A gyerekeket minden esetben felnőtt kísérte, mégis 44 százalékuk kiszaladt az útra” – tette hozzá Glass. A gyerekek és a tinédzserek ennek ellenére kisebb sérüléseket szenvedtek, a felnőtteket gyakrabban érte súlyosabb baleset. A leggyakoribbak a csonttöréses esetek voltak: a betegek 34 százalékának eltört a sípcsontja, 29 százalékának a szegycsontja, 17 százaléknak a medencecsontja, és 15 százalékuknak a bordái. Az 55 éven felüliek esetében pedig a korral nőtt a többszörös csonttörés kockázata.

A tanulmány részleteit az Amerikai Sebészeti Kollégium idei éves találkozóján ismertették a kutatók – írja a házipatika.com.

Az eredeti cikk a linkre kattintva elérhető.

Ajánlott videó