Szórakozás

Fizetését és állását követeli az elsüllyedt hajó kapitánya

24.hu
24.hu

2012. 10. 11. 08:52

Munkaügyi bírósághoz fordult Francesco Schettino, a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia tengerjáró hajó kapitánya, miután a Costa Crociere hajótársaság elbocsátotta állásából a hajózási előírások megsértése miatt.

Az olasz sajtó közlése szerint Schettino kapitányi állásába való visszahelyezését és többhavi elmaradt fizetését követeli a keresetben, amelyet a genovai székhelyű hajótársaság ellen indított, miután július végén menesztették.

Az újságok úgy tudják, a Costa Crociere arra hivatkozva bocsátotta el a kapitányt, hogy az megsértette a munkaszerződésében szereplő hajózási előírásokat. A fegyelmi jegyzőkönyvben egy utas beszámolója is szerepel arról, hogy a kapitány a toszkán Giglio szigete felé tartó hajó indulása előtt alkoholt fogyasztott.

Schettino azt állítja, hogy magatartása “korrekt” volt. A részletekről egyik fél ügyvédjei sem kívántak nyilatkozni, arra hivatkozva, hogy a munkaügyi bíróság ítélete a január 13-án sziklának ütközött Costa Concordia ügyének tárgyalását is befolyásolhatja.

Utóbbi perben a szabadlábon védekező Schettinót, a hajó többi tisztjét és a Costa Concordia három menedzserét gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják. Bírósági perük kezdetének időpontját még nem tűzték ki.

A katasztrófában az óceánjáró hajón utazó több mint 4200 emberből 32 veszítette életét, köztük egy magyar zenész. A Costa Concordia fekete dobozának nyilvánosságra hozott felvételei szerint a sziklának ütközés után Schettino azt mondta munkatársainak, hogy mindannyiuknak új állás után kell nézniük.

Olaszországban a 2012-ben leggyakrabban használt Twitter-címke (hashtag) jelenleg az a mondat, amelyet a hajószerencsétlenség éjszakáján Gregorio De Falco, a livornói kikötőkapitányság tisztje kiáltott rádión keresztül az elsők között partra menekülő Schettinónak: “A fenébe, azonnal menjen vissza a fedélzetre!”

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Asian woman hand using mobile phone with online transaction application, Concept e-commerce and internet online investment
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.