Szórakozás

Szembeszállt ritka betegségével, már maratont futott

Ha valakinél olyan betegséget diagnosztizálnak, amire a tudomány mai állása szerint nincs gyógymód, két dolgot tehet: vagy belenyugszik, és szépen lassan kivonul a társadalomból, vagy a kezébe veszi az irányítást.

A két útból ez utóbbi tűnt nagyobb kihívásnak Lelkes Zoltán (44) számára, aki huszonéves egyetemistaként sokkoló diagnózist kapott: súlyos izomgyengeséget (Myasthenia gravis) állapítottak meg nála, egy olyan autoimmun kórt, melyre a mai napig is csupán oki és tüneti terápia létezik. A betegség derékba törte fiatalságát és sportos hétköznapjait, egyik napról a másikra esett le a lábáról. Története mégis inspiráló lehet bárki számára, mert nem nyugodott bele abba, amit az orvosoktól hallott, sőt mára odáig jutott, hogy saját felelősségére gyógyszert sem kell szednie.

„Korábban sportoltam, és azt vettem észre, hogy egyszerűen nem megy a futás, folyamatosan romlott a teljesítményem, és egyre fáradtabb voltam az edzések után. Aztán átléptem egy bűvös pontot, és bármennyire is akartam, már a kezem sem működött, a látásom is elkezdett romlani” – emlékszik vissza a négygyermekes családapa a 20 évvel ezelőtti eseményekre.

Tovább olvasom a cikket! >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik