Szórakozás

Ne hagyd, hogy ledöntsön az ősz!

Itt van az ősz, itt van újra! Szervezetünk viszont nem mindig örül a változásnak. Fáradt és kedvetlen vagy? Bombázd magad vitaminnal!

A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen szerves vegyületek – szól a hivatalos biológiai megfogalmazás. De nem is kell tudósnak lennünk ahhoz, hogy tudjuk, milyen testi és lelki állapotba kerülünk, ha vészesen elfogy szervezetünkből a vitalitást nyújtó erő. Ahhoz, hogy a borongós, szürke őszi hétköznapok is üdén és fitten teljenek fontos fedeznünk a vitaminszükségletet, márcsak azért is, mert ebben az évszakban betegség, betegséget követ. A Győr24 csokorba szedte a vitaminforrásokat.

C, mint citrom

A megfázást hordozó vírusok igazi ellenfele a C-vitamin, hiszen többek között az ellenálló szövetek felépítésében is tevékeny munkát vállal, mindeközben pedig bőrünket is táplálja. Hiánya esetén azonban a skorbuttal kell számolni, mely emésztési zavarokkal és fogínysorvadással is járhat. Járj egy lépéssel a betegség előtt és fogyassz rendszeresen kivit, citromot vagy narancsot.

Szemünk fénye akció!

Biztosan mindenki észrevette már, és talán sokan bosszankodnak is rajta, hogy ősszel, jóval korábban sötétedik, így szemünk is nagyobb terhelésnek van kitéve. Ilyenkor pedig elengedhetetlen az A-vitamin. Hiánya akár farkasvakságot is okozhat, de a verejték és faggyúmirigyek megbetegedése és a bőr kiszáradása is az A-vitamin csökkenésének tudható be. Egy szép, sárgarépa fedezi a napi szükségleteket, de ehetsz parajt, kelkáposztát, vagy paradicsomot is a pótlás érdekében.

Egyél jókedvet!

Fáradt vagy és kimerült? Akkor ne tétlenkedj, és végy magadhoz egy kis B-vitamint, amelyet jókedv vitaminnak is becéznek, és amely erősíti az idegrendszert. A titok nyitja a gabonafélékben és hüvelyesekben keresendő!

Napfény nélkül…

Nyáron nincs vész, hiszen napfény, azaz az UV-sugárzás hatására szervezetünk megfelelő D-vitamin termelésére képes, ősszel azonban a simogató napsugarak hiánya egyenesen arányos a vitamin csökkenésével. Pedig a csontokat is erősíti és növeli szervezetünk ellenálló képességét. A máj, a margarinok és az avokádó csodákra képes, utóbbinál már napi egy gyümölcs fedezi a szükségleteket. Ha ez elmarad, akkor hiánya vesekőképződést is okozhat.

A gyümölcsök és zöldségek fogyasztásakor azt mindig tartsuk szem előtt, hogy az ételek elkészítésekor a vitaminok 10, sőt akár 50 százaléka is elveszhet, ezért próbáljuk meg minél több nyers finomsággal jutalmazni szervezetünket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik