Szórakozás

X-faktor és Voice helyett: Fölszállott a páva

énekel (énekel)
énekel (énekel)

Fölszállott a páva 2012 címmel népzenei és néptánc tehetségkutató showt indít október 6-ától, jövő szombattól a Dunán a közmédia - tájékoztatta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) pénteken az MTI-t.

Mint írták, az MTVA, a Duna Televízió Zrt. és a Hagyományok Háza március végén hirdette meg a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncvetélkedőt. A versenyre a teljes magyar nyelvterületen tevékenykedő, 16 és 35 év közötti amatőr népzenei és néptáncszólisták, népzenei és néptáncegyüttesek jelentkezhettek.

“A tradicionális motívumokat újraértelmező divattervezők, a kortárs dalokat saját zenei világukba +visszafordító+ népzenészek sikerei sorra azt bizonyítják, nem tátong áthidalhatatlan szakadék az egykor zárt közösségekben fejlődő, generációról generációra öröklődő népművészeti és a kortárs, nyitott, stílusokat és műfajokat bátran ötvöző művészeti jelenségek között.

A népi gyökerek iránti fokozódó érdeklődést érzékelve a közmédia és a Hagyományok Háza ezért arra vállalkozott, hogy alkotó módon erősítse ezeket a trendeket: modern tehetségkutató show-ban ad bemutatkozási lehetőséget a hagyományos népi előadóművészet iránt érdeklődő fiataloknak.” – olvasható a közleményben.

A Fölszállott a páva területi előválogatói szeptember 8-án fejeződtek be; 360 produkcióval mintegy 2000 versenyző vett részt a selejtezőkben. A helyszíni felvételekből készített összeállításokat a nézők október 6-ától láthatják a Duna műsorán. A zsűri értékelése alapján a válogatók szakmai színvonala megfelelt az elvárásoknak.

A szakemberek az elmúlt negyven év szisztematikus munkájának tekintik, hogy a népzene, a népies műzene és a világzene a színpadi szereplők tudatában is különvált, és a jelentkezők kizárólag “tiszta forrásból” merítettek – áll a közleményben. Az elődöntők – amelyekbe a zsűri csaknem félszáz műsorszámot javasolt – november 3-ától indulnak Novák Péter és Herczku Ágnes műsorvezetésével a csatornán.

Az összegzés rámutat arra, hogy az egyedülálló összefogással útjára indított Fölszállott a páva 2012 népzenei és néptánc tehetségkutató verseny nem előzmény nélküli: az 1960-as évek végén indult Röpülj páva sikerében ugyan sokan kételkedtek, végül egy országot mozdított meg, és számos, azóta nemzetközi hírűvé vált előadót indított el a pályán a tévés népzenei tehetségkutató verseny.

A Röpülj pávától a Fölszállott a páváig című, szeptember 29-én, szombaton 18:35-től a Dunán látható riportfilm alkotói az eredeti szereplőkkel közösen emlékezve tárják fel a műsor kulisszatitkait, rámutatva a modern utód, a Fölszállott a páva gyökereire is. Megszólal a filmben Lengyelfi Miklós, a műsor kísérőzenekarát vezető Béres János, az 1969-es első és az 1981-es utolsó verseny győztese, Faragó Laura és Szvorák Katalin népdalénekes, a Nyílik a rózsán felfedezett Budai Ilona, valamint Halmos Béla, Sebő Ferenc és a sorozat 1977-es zsűrijének elnöke, Baranyi Ferenc költő is – olvasható a tájékoztatóban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik