Szórakozás
orrszarvú (orrszarvú)

Vilmos herceg is fellép a gyilkos kereskedelem ellen

24.hu
24.hu

2012. 09. 18. 09:10

Az Orrszarvúk Világnapja alkalmaból a természetvédők globális mozgalmat indítanak.

Az illegális kereskedelem és az orvvadászat miatt az orrszarvúkat, tigriseket és egyéb veszélyeztetett állatokat már csak egy lépés választja el a kihalástól. A WWF és a TRAFFIC szeptemberben indítja útjára globális „Kill the trade!” mozgalmát, amelyben felszólítja a kormányokat, hogy harcoljanak az illegális kereskedelem ellen, és mindenkit arra buzdítanak, álljanak ki a veszélyeztetett fajok megmentéséért!

Az egyre növekvő távol-keleti kereslet a kihalás szélére taszított számos ritka állat- és növényfajt, amelyek eltűnése a Föld biodiverzitásának pusztulását is jelenti.

Az orvvadászat olyan méreteket ölt, amely ellen a vadőrök tehetetlenek, a kormányok hatékony intézkedései hiányában pedig az állatok reménye egyre fogy. A WWF, a világ egyik legnagyobb természetvédelmi szervezete, és az illegális kereskedelem visszaszorítására szakosodott Traffic hálózat globális mozgalmat indít szeptember 22-én, az Orrszarvúk Nemzetközi Napján.

A kínai és vietnami kereslet az elefántcsont, orrszarvútülök és a tigrisek legkülönbözőbb testrészei iránt napjainkban olyan méreteket ölt, hogy ha nem történik drasztikus változás, néhány éven belül már egyik faj egyedei sem élnek majd vadon. Száz évvel ezelőtt még 100 000 tigris rótta Ázsia füves pusztáit és erdeit, azonban mára mindössze 3200 példány maradt életben. Ilyen mértékű állománycsökkenésnél minden újabb elpusztult állat hatalmas veszteség.

Nincs több időnk, most kell cselekednünk, hiszen lehet, hogy egy év múlva már késő lesz. Eddig a kormányok könnyen a szőnyeg alá tudták söpörni a veszélyeztetett fajok védelmének kérdését, azonban erre többé nem lesz lehetőségünk. A „Kill The Trade!” mozgalom során a döntéshozók saját országuk választópolgáraitól fogják hallani, hogy az emberek többet várnak tőlük. Azért adták kezükbe a hatalmat, hogy pozitív változásokat idézzenek elő vele. Erre pedig most érkezett el az idő!” – mondta Lasse Gustavsson, a WWF Természetvédelmi Igazgatója.

A mozgalom mellé állt Vilmos herceg is. “Az elefántok mellett az orrszarvúkat érinti leginkább az orvvadászat. Ha nem teszünk valamit értük, elveszítjük őket, és ezt a veszteséget nem lehet majd pótolni. Hihetetlenül feldühít, amikor azt hallom, hogy emberi tudatlanság miatt kell meghalniuk ezeknek a csodálatos állatoknak. Remélem azáltal, hogy én is felhívom a probléma súlyosságára a figyelmet elindulhatnak azok a folyamatok, amelyek az orrszarvúk megmentéséhez vezetnek” – mondta a brit trónörökös.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.