Szórakozás

A citrom tízezerszer erősebb a kemoterápiánál?

citrom (citrom, )
citrom (citrom, )

Lépten-nyomon belebotlunk egy, az interneten futótűzként terjedő írásba, mely szerint a citrom tucatnyi ráktípus ellen csodaszerként hat. A cikk rendkívül meggyőző, ám felvettük a szkeptikus formát és megkérdeztünk egy szakértőt: vajon igaz-e a gyümölcs gyógyító legendája?

„A citrom tízezerszer erősebb mint a kemoterápia”– ezzel a különösen figyelemfelkeltő mondattal indul a történet, mely szinte már minden közösségi portálon és fórumon megjelent. A cikkben egy szakértő orvos váltig állítja, hogy bizonyított tény a népszerű mediterrán gyömülcs effajta gyógyító hatása, s csupán a gyógyszercégek érdeke, hogy eltitkolják mindezt, hiszen akkor ki költene rákgyógyszerekre és kemoterápiára?

„Vágj fel citromot és add oda a gyerekeknek hogy szopogassák, vagy tegyél a pohár vizedbe egy pár szeletet, ezzel is megelőzheted a rákot.Ennek az információnak a forrása elbűvölő. A világ legnagyobbik gyártójától jön, ami azt mondja hogy több mint 20 laboratórium tesztelte már 1970 óta, és a kivonatok ezeknek a kisérleteknek leleplezték azt hogy: megsemmisíti a rosszindulatú cellákat 12 tipus rákban”– olvasható a citromról szóló legendában.

Utánajártunk! Tényleg ilyen szép az igazság, ahogy a fenti sorok leírják vagy kissé el van túlozva az elmélet és ismét egy kellemes összeesküvés-elmélet áldozatai vagyunk?

Dr. Vass Tamás főorvost kerestük meg a témával kapcsolatban, aki egy ausztriai kórházban kezel rossz- és jóindulatú daganatos betegségeket. A doktor elmondása szerint a gyakorlatban nem használnak olyan kezelést, mely kizárólag a citrom fogyasztására irányul, ám tény, hogy a citrusfélék rengeteg olyan vitamint és egyéb összetevőket tartalmaznak, mely erősíti a sejteket és az immunrendszert is.

A citrom bioflavon nevű anyagot tartalmaz, mely vértisztító hatású és az erek szöveteit is regenerálja. A citromsav pedig lebontja a felesleges ásványi anyagokat és sókat a szervezetben.

„Azt azonban kijelenteni, hogy a citrom bizonyítottan a rák ellenszere és teljes értékű gyógyír a kórra, kissé sarkítás. Tény, hogy a szóban forgó gyümölcs nagyon egészséges és sok betegség megelőzhető vagy kúrálható vele, bizonyára egy rákos betegnek is csak a javára válik fogyasztása, de kizárólagos rákgyógyító csodaszerként ne tekintsünk rá. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a kemoterápa eredményesebb kezelés bármely más módszernél ebben az esetben” – mondta el a főorvos.

A snopes.com weboldal is foglalkozott a híresztelésekkel, az általuk megkérdezett szakértő véleménye szerint az interneten terjedő cikk igaz és valótlan információk keveréke. Valóban végeznek kutatásokat a citrom gyógyító hatását illetőleg, ám azt nem mondhatjuk, hogy egyhangúlag elfogadott gyógyír lenne a rákra.

Érdekesség: míg mi értelemszerűen a citrom húsos, leves részét használjuk fel az esetek többségében, illetve a héját fűszerként, addig az időszámításunk előtt, illetve az azt követő néhány száz évben teljesen más felhasználási módja volt elterjedt.

Galénosz, görög származású orvos és filozófus írásaiból fennmaradt, hogy a második században a gyümölcs húsos belsejét ecetbe rakták, hogy azt erősítse. Étkezési célokra a húsos, közvetlenül a héj alatt található részt használták fel. Köretben és húsok mellé tálalták. A gyümölcs héját pedig finomra reszelve, az emésztést segítő gyógyszerként alkalmazták. Továbbá úgy tartották, hogy a citrom fogyasztása vagy csak puszta jelenléte elűzi a rossz szellemeket és nyugodt, békés életet garantál.

Egy azonban biztos: a népszerű déligyümölcs fogyasztása csakis a javunkra válhat, hiszen kiemelkedő C vitamin tartalma miatt erősíti ellenálló képességünket. Ha a rákot közvetlenül nem is gyógyítja, egészséges és könnyen beszerezhető, így ideális étek mindennapjainkra

Ajánlott videó

Olvasói sztorik