Szórakozás
szívhang (szívbeteg, )

Sok a “néma” infarktus

24.hu
24.hu

2012. 09. 17. 12:00

Egy új tanulmány rávilágított, hogy a diagnosztizált eseteknél valószínűleg jóval több idős ember esik át szívinfarktuson - írja a HáziPatika.com.

Ezek az úgynevezett “néma” esetek, melyek ugyanolyan mértékben fokozhatják a halálozás kockázatát, mint a beazonosított megbetegedések. A kutatáshoz nagyon aprólékos MRI-vizsgálatokat végeztek a szívproblémák kimutatásához több mint 900 izlandi lakoson a 67-93 éves korosztályból.
Az MRI nagyon látványos eszköz a szívbetegségek felkutatásához” – jellemezte a módszert dr. Andrew Arai, a kutatás vezetője, az Egyesült Államok Nemzeti Szív, Tüdő és Vér Intézetének kardiovaszkuláris és pulmonáris részlegének igazgatója. Kihangsúlyozta azért azt is, hogy nem kell megrohamozni az MRI-géppel rendelkező centrumokat. “Nem ajánlom senkinek, tünetek hiányában a protokoll szerint is szükségtelen ez a drága vizsgálat.”
Jelenleg nem tudják biztosra megmondani, hogy mikor szükséges a vizsgálat, és kiknek válhat előnyére, habár kutatásuk egy újabb lépést tett e meghatározás érdekében. A jelentést a Journal of the American Medical Association szeptemberi száma tette közzé. A vizsgált izlandiak közül 91-nél állapítottak meg korábban szívinfarktust, 157-et azonban azelőtt nem ismertek fel. A szív-MRI több ilyen esetet derített fel a cukorbetegek körében (21 százalék), mint a nem cukorbetegeknél (14 százalék). A hatéves nyomon követési időszak során a korábban diagnosztizált szívinfarktusos betegek 33 százaléka hunyt el, a nem felismert betegek közül pedig 28 százalék, ami jelentősen több annál, mint ahányan az egészségesek csoportjából haltak meg (17 százalék). A kutatók nem lepődtek meg azon, hogy aki tudott az infarktusáról, azok közül jóval többen szedtek béta-blokkolót a vérnyomás csökkentésére, valamint sztatint a koleszterinszint rendezésére.

A nem diagnosztizáltak fele szedett acetil-szalicilsav tartalmú gyógyszert, de csak kevesen éltek a béta-blokkolókkal és sztatinokkal. Ez is fokozhatta a szívinfarktus kockázatát több más tényező mellett, mint amilyen a a cukorbaj, ami enyhébb lefolyású infarktust okoz, kevesebb tünettel. Habár a munkálatokat Izlandon végezték, Arai szerint hasonló lehet a helyzet az Egyesült Államokban is.

A cikket teljes egészében ide kattintva olvashatja el.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.