Szórakozás

16+: Drog, szex, erőszak

Nincs pardon, kőkemény színház a szegedi Régi Zsinagógában.

“Nincs pardon, kőkemény családi színház, érettebb korú kamaszoknak, szüleiknek, jövendőbeli szülőknek” – nyilatkozta a rendező a péntek este fél nyolctól látható Szabadkai Kosztolányi Dezső színház csak 16 éven felülieknek ajánlott rendhagyó előadásáról.

A Magyarországon is legendásnak számító, sokszoros díjas Urbán András az előadás születéséről azt mondta: “Rendhagyó módon készítettük az előadást, és három téma köré csoportosítottuk a munkát. Az első a kábítószer, a függőség és minden, amit magával von. A második az erőszak, kiélezve a családon, a kapcsolaton belüli erőszakra. A harmadik a másság, különösképpen a szexuális másság, vagyis a szexuális diszkrimináció. Az előadás munkafolyamatának különlegessége, hogy felkértünk három színházi személyt, Jelena Bogavac belgrádi, Puskás Zoltán újvidéki, és Péter Ferenc szabadkai rendezőt, akik az adott témakörök boncolásához személyes tapasztalataikkal is hozzájárultak. (…) A munkafolyamat egy adott fázisában viszont elköszöntek a társulattól, és jómagam hozzáláttam az összegyűjtött anyag előadássá formálásához. (…) Ha beszélünk róla, ha nem, ezek a problémák a közvetlen közelünkben is jelen vannak, méghozzá nagyobb mértékben, mint gondolnánk.”

Az előadást egyébként a nyáron az egyetlen magyar nyelvű előadásként válogatták be a belgrádi Bitef nemzetközi színházi fesztivál versenyprogramjába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik