Szórakozás

Elképzelt katasztrófa a gáztöltő üzemben

Tuzoltogyakorlat(960x640).jpg (Tűzoltógyakorlat)
Tuzoltogyakorlat(960x640).jpg (Tűzoltógyakorlat)

A lakosságnak a szirénajel felhangzását követően nincs feladata, tényleges veszélyhelyzet nem áll majd fenn!

A veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemeknél – 2012. január elsejétől, az új katasztrófavédelmi törvény hatályba lépésével – négy kategóriát különböztetünk meg: felső küszöbértékű, alsó küszöbértékű és küszöbérték alatti veszélyes üzem, valamint azok, amelyek nem tartoznak a katasztrófavédelmi törvény IV. fejezetének hatálya alá. A felső küszöbértékű üzemekkel rendelkező települések önkormányzatai – ilyen Székesfehérvár is a Flaga Gáz Kft. működése miatt – külső védelmi terv készítésére kötelezettek, amely rendelkezésre áll. Ezt háromévente teljeskörűen, évente pedig részlegesen gyakorolják is a szakemberek, az esetleges vészhelyzetek könnyebb felszámolása érdekében. Szeptember 12-én, szerdán Székesfehérváron ismét sor kerül egy ilyen gyakorlásra. A program során a városba telepített lakossági tájékoztató szirénák kétszer szólalnak majd meg.

A települések katasztrófavédelmi besorolásának meghatározó tényezője az adott település területén elhelyezkedő veszélyeztető üzem. Székesfehérvár Megyei Jogú Város területén ilyen a Flaga Gáz Kft. töltőüzeme. A szervezett védekezés, a lakosság védelme érdekében a jogszabály belső és külső védelmi terv kidolgozását írja elő. Ezt háromévente teljeskörűen, évente pedig részlegesen gyakorolják is a szakemberek. Székesfehérváron 2012. szeptember 12-én, szerdán a külső védelmi terv teljes körű gyakorlására kerül sor.

A programban a Sóstó Ipari Park és a Vásárhelyi úti lakótelep területe, valamint a város nevelési és oktatási intézményei érintettek.

A gyakorlat során a lakossági riasztó-tájékoztató eszközökön keresztül hangzik majd el a figyelmeztetés, és megkülönböztető jelzéseket használó járművek közlekedése zavarhatja a városban élők nyugalmát.

A szirénajel kétszer lesz halható.
A katasztrófariadó szirénajele: 120 másodpercig tartó, változó hangmagasságú folyamatos szirénahang.
A riadó feloldásának szirénajele: 2 x 30 másodpercig tartó, állandó hangmagasságú szirénahang, 30 másodperces szünettel.

A lakosságnak a szirénajel elhangzását követően nincs feladata, tényleges veszélyhelyzet nem áll majd fenn!

A gyakorlás közös biztonságunkat szolgálja, az esetleges kellemetlenségek miatt az érintettek türelmét kérik a közérdekű feladat ellátásában részt vevők.

2012. szeptember 12-én (szerdán) 07.00 órakor indul a külső védelmi terv gyakorlása. Valamennyi közreműködő szervezet részvételével eligazítást tartanak, és dr. Cser-Palkovics András, a Helyi Védelmi Bizottság elnöke mond megnyitót a Polgármesteri Hivatal 2 számú épületében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik