Szórakozás

Genetikusan válunk netfüggővé?

24.hu
24.hu

2012. 09. 04. 13:18

A napjainkban gyakran emlegetett internetfüggőséget orvosilag még nem határozták meg olyan egyértelműen, mint a nikotin- vagy az alkoholfüggőséget - írja a HáziPatika.com

A Bonni Egyetem és a mannheimi Zentralinstitut für Seelische Gesundheit közös kutatása molekuláris/genetikai kapcsolatot tárt fel az internetfüggőség esetében .
A Journal of Addiction Medicine szeptemberi kiadásában megjelenő tanulmány vezető szerzője, Dr. Christian Montag szerint eredményeik azt bizonyítják, hogy az internetfüggőség nem csak kitaláció, a kutatók és a kezelőorvosok egyre közelebb jutnak a rendellenesség pontos meghatározásához.
A bonni kutatócsoport az elmúlt években összesen 843 embert kérdeztek meg internetezési szokásaikról. A kérdőívek elemzése azt mutatta, hogy 132 személy tanúsított rendellenes viselkedést a médium kezelésével kapcsolatban, vagyis egész nap az interneten jár az eszük, és úgy érzik, súlyosan romlik a közérzetük, ha kénytelenek nélkülözni.

A kutatók összehasonlították a problémás internetezők génállományát az egészséges kontroll személyekével. Az elemzésből kiderült, hogy a 132 alany nagyobb valószínűséggel hordoz egy genetikai variánst, amely fontos szerepet játszik a nikotinfüggőségben is. “Az agyban lévő nikotin típusú acetilkolin receptorról már korábban tudtuk, hogy a vele kapcsolatos gén mutációja elősegíti a függő viselkedés kialakulását” – magyarázta Dr. Montag. A nikotin az acetilkolinhoz hasonlóan úgy illik bele ebbe a receptorba, mint kulcs a zárba. Mindkét idegi átvivőanyag jelentős szerepet játszik az agy jutalmazási rendszerének aktiválásában. A kutatás szerint tehát ez az összefüggés nem csak a nikotin, hanem az internetfüggőség esetében is létfontosságú.

A mutáció a CHRNA4 génen található, ami megváltoztatja a nikotinikus acetilkolin receptor Alfa 4 alegységének genetikai felépítését. A vizsgált alanyok közül ez a variáns a problémás internethasználókban, közülük is különösen a nőkben fordult elő a leggyakrabban. Ezt az eredményt azonban további kutatásokkal kell igazolni, mert több felmérés is azt mutatta, hogy a férfiak hajlamosabbak a függőségre, mint a nők. Dr. Montag úgy véli, hogy a nemspecifikus genetikai eredmény valószínűleg az internetfüggőség külön alcsoportjából származhat, például a közösségi oldalak használatával kapcsolatban. Ennek pontosításához azonban további kutatásokra lesz szükség.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.