Szórakozás

Elhunyt Neil Armstrong, aki elsőként lépett a Holdra

neil armstrong (neil armstrong)
neil armstrong (neil armstrong)

Az NBC és a Reuters értesülései szerint meghalt Neil Armstrong űrhajós, aki 1969-ben elsőként lépett szomszédos égitestünk, a Hold felszínére.

Armstrong 82 éves korában hunyt el. A Reuters azt írja: az űrhajós augusztusban egy szívműtéten esett át. Valószínűleg ez is közrejátszhatott halálában.

Világszerte szállóigévé vált az a mondása, melyet 1969 július 20-án hallhatott tőle az egész világ, miközben a Hold felszínére lépett: „Kis lépés nekem, hatalmas ugrás az emberiségnek”.

Az első Hold-expedíció az emberiség egyik legjelentősebb eseménye volt, mely amerika státuszát a hidegháború szempontjából is erősítette. A Szovjetúnió és az USA közötti verseny ugyanis az űrkutatásra is kiterjedt.

1949-től haditengerészeti pilótaként szolgált, majd 1955-ben a Purude Egyetemen repülőmérnöki diplomát szerzett. A hatvanas évek elején hétszer repült kísérleti rakétahajtású repülőgéppekkel, 60 kilométernél magasabbra emelkedve, 6400 kilométeres óránkénti sebességet érve el.

Vadászpilóta volt a koreai háborúban is. A NASA 1962 szeptemberében a szigorú orvosi vizsgálatok után kiválasztotta, a második amerikai csoportban kezdte meg űrhajóskiképzését. Nyolc napot, 13 órát és 59 percet töltött a világűrben. 1970. augusztus 1-jén vonult vissza az űrrepüléstől. 1971-től a Cincinnati Egyetem tanára lett. Gyémántkoszorús vitorlázórepülő.

1969 júliusában az Apollo-program keretében indították az Apollo–11-et, amelynek parancsnoka volt. Edwin Aldrinnal együtt 1969. július 20-án szállt le a Holdra. Korábban részt vett már egy Gemini küldetésen is. Tiszteletére az 1982 PC aszteroidát (6469 Armstrong), valamint a Hold túlsó oldalán egy 4 kilométer átmérőjű krátert neveztek el róla. Ugyancsak Armstrong űrhajós nevének részletét viseli az egyik olyan ásvány, amelyet az első holdraszállás űrhajósairól neveztek: az armalcolit.

Aldrin korábban azt nyilatkozta Armstrongról, hogy nem ismert nála alkalmasabb embert és parancsnokot az expedícióhoz, s hogy tette az emberiség történelmében a legnagyobb eseménynek számít mindaddig, míg valaki a Mars bolygót meg nem hódítja. Sőt, még utána is.

Barack Obama így vélekedett az űrhajósról: „Armstrong egyike volt a legnagyobb amerikai hősöknek, minden idők legnagyobb hőseinek. Armstrong minden felnőtt és gyermek több évezredes álmát valósította meg, mikor kilépett a Hold felszínére.

A Holdról való visszatérése után Armstrong, az őt faggató újságíróknak azt mondta a Holdról: „Nagyon izgalmas és érdekes hely, mindenkinek csak ajánlani tudom”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik