Szórakozás

London botrányai

Összegyűjtögettük az olimpia legnagyobb botrányainak listáját.

Ami mindenkiben megragadt, az a himnuszbotrány. Szilágyi Áron aranyérme tiszteletére lejátszott himnusz eltért az általunk megszokottól, de nem csak a magyar himnusz szólt másként. A Londoni Filharmonikus Zenekar vette fel a zenei anyagokat még 2011-ben, de a zenekarnak csak 52 órája volt a több mint 200 himnusz elkészítésére. Más országok sportolói sem jártak nálunk jobban: az ugandai 18 másodperces himnuszt megnyújtották, az uruguayi 7 percest viszont lerövidítették.

Az észak-koreai női labdarúgó-válogatott Kolumbia elleni mérkőzésén óriási botrány volt abból is, hogy a szervezők Dél-Korea lobogóját tették ki az óriáskivetítőre. Az ázsiai játékosok levonultak a pályáról, és addig nem voltak hajlandóak játszani, ameddig a hibát nem orvosolták. A csapat edzője arra is gondolt, hogy tudatos provokációról van szó, hiszen a két Korea között csak fegyverszünet van.

De Dél-Korea sem úszta meg: a vívónő, Shin A-lam zokogva ült hosszú ideig az ExCel Arena vívópástján. Az elődöntőben ugyanis döntetlenre álltak a felek és a koreai volt a kedvezményezett, az óra lejárt, és győztesnek hitte magát Shin. A bírók azonban ekkor visszatekerték az órát 1 másodperccel, a pekingi címvédő német Brita Heidemann pedig bevitte a győztes találatot. A koreai edző persze méltatlankodott és óvott, a végső eredményt majd egy órával később hirdették csak ki, a vesztes, zokogó Shint úgy kellett lehúzni a pástról.

Nagy port kavart, a szaúdi Vodzsan Ali Szeraj Abdulrahim Saherkanin ügye is. A cselgáncsozó hölgynek a szervezők először nem engedélyezték, hogy fejkendőt viselve kezdje meg mérkőzését. Az egyezkedés után az érintettek végül megengedték, hogy olyan hidzsábban álljon szőnyegre a szaúdi sportoló, amely nem veszélyes.

Sidi Péter sportlövő esete azonban a mai napig nem oldódott meg. Történt ugyanis, hogy Sidi úgy végzett a hatodik helyen a szabad puska 3×40 lövéses összetett számában az olimpia hétfői versenynapján, hogy vasárnap vagy szombaton ellopták a felszerelésének egy részét. A komáromi sportlövő úgy sejti, hogy valamelyik riválisa tulajdoníthatta el a felszerelést, mert a pályára csak ők járhattak be, valamint a bírák. Sidi jelezte is a bíráknak az esetet, és bár a pálya be volt kamerázva, a tettes máig nem került elő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik