Szórakozás

Betondarabbal dobták meg az LMP aktivistáját

Betondarabbal dobták vállon az LMP egyik aktivistáját vasárnap Devecseren, ahol a Jobbik és több jobboldali radikális szervezet tartott „Élni és élni hagyni – demonstráció a jogos magyar önvédelemért" elnevezéssel megmozdulást. Az LMP közösség elleni izgatás miatt feljelentést tesz a demonstráció résztvevői ellen.

Szabó Tímea, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának alelnöke úgy fogalmazott, hogy vasárnap Devecseren a szélsőjobb újra átlépett egy határt, ráadásul a „gyűlöletre uszítás a rendőrség tétlen asszisztálása mellett” zajlott.

A képviselő elmondta, hogy a településen megfigyelőként jelen volt az LMP egyik aktivistája is. A 25 éves lányt, aki az egyik helyi roma család házának udvarán állt, a demonstrálók egyike egy több kilós betondarabbal vállon dobta. Szabó Tímea közlése szerint, ha aktivistájuk nem kapja félre a fejét, akkor azt találja el a betondarab.

A lány, akinek sérüléseiről látleletet vettek fel, feljelentést tett az ügyben. A frakcióvezető-helyettes kijelentette: a vasárnapi demonstráció egyértelműen kimerítette a közösség elleni izgatás tényállását, amiért az LMP feljelentést tesz. Szerinte a rendezvényen elhangzó beszédekben nyíltan erőszakra hívtak fel, ami a konkrét helyzetben alkalmas volt mások testi épségének és életének veszélyeztetésére.

A vasárnapi demonstráció a XX. század legsötétebb éveit idézte – értékelte Szabó Tímea. Külön kiemelte, hogy a szabad véleménynyilvánítás joga kitüntetett alkotmányos védelmet élvez, de – mint mondta – ha ez a véleménynyilvánítás felveti annak az esélyét, hogy valaki emiatt erőszakra ragadtatja magát, akkor az már büntetőjogi kategória.

Szabó Tímea hozzátette, azonnali választ várnak a rendőrségtől, hogy miért nem avatkoztak közbe akkor, amikor olyan mondatok hangoztak el, mint például: „Cigányok, meghaltok!” vagy akkor, amikor a vonulás során bűncselekmények történtek. Elmondta, hogy képviselőtársa, a rendészeti bizottságban ülő Dorosz Dávid vasárnap a devecseri kapitányságot és az ORFK-t is felhívta, de hírzárlatra hivatkozva „a szó legszorosabb értelmében elhajtották”.

Kérdésre válaszolva azt mondta, vasárnap a helyszínen tartózkodó aktivistájuk szerint a demonstrálók kezdték a dobálózást.

A rendőrség a vasárnapi demonstráción a felvonulók útvonalát kordonnal biztosította, amelyet a tüntetők többször megpróbálták átlépni; egy alkalommal dobálásba bonyolódtak a helyiekkel, amelynek során Ferenczi Gábor, a Jobbik Veszprém megyei parlamenti képviselője is megsérült a homlokán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik