Szórakozás

Betondarabbal dobták meg az LMP aktivistáját

24.hu
24.hu

2012. 08. 06. 15:33

Betondarabbal dobták vállon az LMP egyik aktivistáját vasárnap Devecseren, ahol a Jobbik és több jobboldali radikális szervezet tartott „Élni és élni hagyni – demonstráció a jogos magyar önvédelemért" elnevezéssel megmozdulást. Az LMP közösség elleni izgatás miatt feljelentést tesz a demonstráció résztvevői ellen.

Szabó Tímea, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának alelnöke úgy fogalmazott, hogy vasárnap Devecseren a szélsőjobb újra átlépett egy határt, ráadásul a „gyűlöletre uszítás a rendőrség tétlen asszisztálása mellett” zajlott.

A képviselő elmondta, hogy a településen megfigyelőként jelen volt az LMP egyik aktivistája is. A 25 éves lányt, aki az egyik helyi roma család házának udvarán állt, a demonstrálók egyike egy több kilós betondarabbal vállon dobta. Szabó Tímea közlése szerint, ha aktivistájuk nem kapja félre a fejét, akkor azt találja el a betondarab.

A lány, akinek sérüléseiről látleletet vettek fel, feljelentést tett az ügyben. A frakcióvezető-helyettes kijelentette: a vasárnapi demonstráció egyértelműen kimerítette a közösség elleni izgatás tényállását, amiért az LMP feljelentést tesz. Szerinte a rendezvényen elhangzó beszédekben nyíltan erőszakra hívtak fel, ami a konkrét helyzetben alkalmas volt mások testi épségének és életének veszélyeztetésére.

A vasárnapi demonstráció a XX. század legsötétebb éveit idézte – értékelte Szabó Tímea. Külön kiemelte, hogy a szabad véleménynyilvánítás joga kitüntetett alkotmányos védelmet élvez, de – mint mondta – ha ez a véleménynyilvánítás felveti annak az esélyét, hogy valaki emiatt erőszakra ragadtatja magát, akkor az már büntetőjogi kategória.

Szabó Tímea hozzátette, azonnali választ várnak a rendőrségtől, hogy miért nem avatkoztak közbe akkor, amikor olyan mondatok hangoztak el, mint például: „Cigányok, meghaltok!” vagy akkor, amikor a vonulás során bűncselekmények történtek. Elmondta, hogy képviselőtársa, a rendészeti bizottságban ülő Dorosz Dávid vasárnap a devecseri kapitányságot és az ORFK-t is felhívta, de hírzárlatra hivatkozva „a szó legszorosabb értelmében elhajtották”.

Kérdésre válaszolva azt mondta, vasárnap a helyszínen tartózkodó aktivistájuk szerint a demonstrálók kezdték a dobálózást.

A rendőrség a vasárnapi demonstráción a felvonulók útvonalát kordonnal biztosította, amelyet a tüntetők többször megpróbálták átlépni; egy alkalommal dobálásba bonyolódtak a helyiekkel, amelynek során Ferenczi Gábor, a Jobbik Veszprém megyei parlamenti képviselője is megsérült a homlokán.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.