Szórakozás

Amire minden kisbaba vágyik: a csodálatos anyatej

Az Egészségügyi Világszervezet és a UNICEF átfogó programot dolgozott ki a babák egészsége érdekében, ennek hangsúlyozására 1992-ben a Szoptatás Világnapjává nyilvánították augusztus 1-jét.

A jeles alkalom tiszteletére idén ismét rendeztek különféle programokat Székesfehérváron. Orvosi- és szakértői tanácsadásokkal, ételkészítési bemutatókkal, kóstolóval és előadásokkal várták az érdeklődőket a Szabadművelődés Házában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy a gyermek hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kapjon, egy éves korig a táplálék túlnyomórészt anyatej legyen, helyi élelmiszerekkel kiegészítve. A gyermek két éves koráig, vagy annál tovább is tarthat a szoptatás időszaka. A szoptatás abbahagyásának idejét a gyermekre bízhatjuk, kivéve, ha az elválasztásnak komoly egészségi indoka van, vagy, ha az anya már tehernek érzi a szoptatást.

Szerencsére Magyarországon kezdetben szinte minden anya szoptatja újszülöttjét. Ezzel a gyermek a legjobb indítást kapja az életben: nincs más olyan módja a csecsemőtáplálásnak, ami ennyire megbízhatóan biztosítaná a gyermek egészségét és testi, lelki fejlődését.

Az anyatej élő anyag, amely összetételében és mennyiségében folyamatosan alkalmazkodik a gyermek igényéhez. A szoptatott gyermeknek féléves koráig sem más folyadékra, sem táplálék kiegészítésre nincs szüksége. A tápszerekkel ellentétben az anyatej speciális védelmet nyújt a gyermek környezetében megjelenő kórokozókkal szemben, és soha nem vált ki allergiás reakciót. A gyermek fejletlen immunrendszere két éves korig az anyatejben lévő védőanyagok támogatására szorul. Az anyatejben megtalálható életfontosságú vitaminok és nyomelemek igen jól hasznosulnak a gyermek szervezetében. Kizárólagosan szoptatott csecsemők között szinte soha nem találni vérszegényt, ritkábbak és gyorsabb lefolyásúak a felsőlégúti és az emésztőrendszert érintő fertőző betegségek. A szoptatás hosszú távú előnyökkel is jár: csökkenti egyes daganatos megbetegedések, az inzulinfüggő cukorbetegség, a fogfejlődési rendellenességek, egyes beszédhibák, és az elhízás kialakulásának esélyét.

Az anya számára is előnyös, ha szoptatja gyermekét. A szoptatás kényelmes, egyszerű, nem igényel eszközöket. Az anyatej mindig rendelkezésre áll, megfelelő hőmérsékletű és steril. Azok az anyák, akik tartósan szoptatnak, fokozottabb védelmet élveznek vérszegénység, mellrák, petefészekrák, és csontritkulás ellen. A szoptatás az anyának és a gyermeknek olyan élményt nyújt, amely az üvegből való táplálás során nehezen jöhet létre. Sajnos ennek ellenére viszonylag kevés az olyan anya és gyermek, akik zavartalanul, vagy kellő támogatás mellett élik át a szoptatás időszakát. Még ritkább az, hogy a teljes elválasztás csak akkor következik be, amikor a gyermek már maga is kinőtte szopás iránti igényét.

 

Mészáros Zalán mentőtiszt a csecsemő- és kisgyermekkori veszélyhelyzetekre hívta fel a figyelmet: a gyermek utánzással tanul, mutassunk példát, a közösen végzett tevékenységek során. Gyakran és következetesen hívjuk fel a gyermek figyelmét a veszélyforrásokra. A várandós kismamákat és leendő kispapákat a szülés közeledtével gyakran foglalkoztatja az a kérdés: meg tudom-e fogni úgy, hogy baja ne essék?

Amikor a baba megszületik, és az édesanyja megérinti a testére helyezett gyermekét, már akaratlanul is hozzáértő mozdulattal teszi azt. Hasonló figyelhető meg az apáknál, mikor először veszik kezükbe a gyermeküket. Az erős, férfias mozdulatok átalakulnak féltő, vigyázó, ugyanakkor biztonságot nyújtó fogássá. Fontos a gyermekvárás időszakában, hogy körültekintően készítsék elő a környezetet a babavárásra. A csecsemő fejlődésével egyre több veszély leselkedik rá az otthonában.

Néhány kivédhető, megelőzhető baleseti forrás a sok közül:

Ezek a veszélyek melyek a kisbabára leselkednek gondos odafigyeléssel elkerülhetők.

Sajnos gyakran előfordul, hogy a csecsemőket egy pillanatra, vagy akár egy-két percre is magára hagyják a pelenkázón. Lehet, hogy eddig még nem változtatott helyet, de pont most fogja megtenni, így a baba leesik.

Az édesanyának ahhoz, hogy a gyermekével mindig nyugodt és kiegyensúlyozott tudjon lenni, szüksége van arra, hogy néha önmagával is foglalkozzon, tartson kapcsolatot a külvilággal. Ezt ne kapcsolja össze a gyermekével való foglalkozással, mert akkor nem biztonságos egyik tevékenység sem.

A mindennapi séták nemcsak a gyermek számára jelentenek kikapcsolódást, hanem a szülőknek is. Az éber, érdeklődő csecsemők forgolódnak, nézelődnek a babakocsiban. Ezért szükséges a biztonsági öv használata.

A tanulás folyamata, hogy a kisgyermek a tárgyakat minden érzékszervével szeretné megismerni. Az értelmi-és mozgásfejlődés, szélesedő érdeklődés során a lakásban lévő tárgyak kíváncsivá teszik a kisgyermeket. A kapaszkodni vagy felállni képes csecsemő az elérhető magasság miatt magára ránthatja a közelében lévő tárgyakat. Sok konyhai baleset megelőzhető, ha a gyermeket távol tartjuk a tűzhelytől.

A megismerés egyik formája az ízlelés. Mindig zárható helyen tároljuk a gyógyszereket, tisztítószereket, az apró tárgyakat, amelyeket lenyelhet, orrába, fülébe dughat a kicsi. Az éles és veszélyes eszközöket is tartsuk elzárva.

A lakáson kívüli világ is nagyon érdekes. A nyitott ablak vonzó, csak akkor legyen nyitva, ha a helyiségben felnőtt is van, aki ügyel a gyermekre.

Az áramütés megelőzése érdekében használjunk konnektorvédőt minden elektromos áramvivőbe.

Dr. Kristóf Edit gyermekgyógyász fogszakorvos pedig azt hangsúlyozta, hogy az anyatejes táplálás az első lépése annak, hogy a kisgyermek fogai egészségesen fejlődjenek. A szülők tanácsokat kaphattak a csecsemők száj- és fogápolásával kapcsolatban és megtanulhatták, miként lehet erre rászoktatni a gyerekeket. A szakorvos vallja: akkor teljes a siker, ha a gyermek számára a fogmosás ugyanolyan természetessé válik, mint a napi fürdés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik