Szórakozás

A Kék Hold hónapja lesz augusztus

telihold (telihold, )
telihold (telihold, )

Ebben a hónapban kétszer - elsején és harmincegyedikén - lesz telihold.

Kék Holdnak azokat a naptári “helyzeteket” nevezik, amikor valamelyik hónapban kétszer van telihold. A holdfázisok 29,5 naponként ismétlődnek, és mivel a naptári hónap is megközelítőleg ennyi napból áll, általában havonta csak egyszer van telihold. Előfordul azonban, amikor ugyanabban a hónapban kerül sorra a következő telihold is. A jelenség általában 2,66-évente ismétlődik, de előfordul, hogy gyakrabban. Így például 1999-ben három hónap leforgása alatt kétszer fordult elő. Legutóbb 2009 decemberében volt Kék Hold, amikor 2-án és 31-én volt telihold, legközelebb pedig 2015 júliusában fordul majd elő a jelenség – olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.

Bolygónkon azonban nem mindenütt augusztus lesz a Kék Hold hónapja – Kamcsatkán és Új-Zélandon augusztus második teleholdja “átcsúszik” éjfél utánra, azaz szeptember elsejére, 30-án pedig már a következő telihold “esedékes“. Így a világ ezen térségeiben szeptember lesz a Kék Hold hónapja.

Előfordul azonban, hogy a Hold nemcsak elnevezésében, hanem színében is kék lesz. A jelenség erdőtüzek és vulkánkitörések után figyelhető meg, a légkörbe kerülő korom- és hamuszemcsék miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik