Szórakozás
tehenek (tehenek, )

Tehénszociológiai vizsgálatok a több tej reményében

24.hu
24.hu

2012. 08. 01. 09:06

Tehenészeti alapigazság, hogy minél jobban érzi magát egy állat, annál több tejet ad.

Az eddig is biztosra vehető volt, hogy a tehenek társas lények, és meglehetősen fontos számukra a csoportokba szerveződés. Ennek fejlődési, kialakulási mikéntjét próbálják nyomon követni az Exeteri Egyetem tudósai, akiknek szakterülete az állati viselkedés.

Egy cullomptoni tehenészetben egy gulyányi marha nyakára elektromos nyomkövetőket szereltek, amelyek rögzítik a tehenek mozgását és megmutatják, ahogy összebarátkoznak vagy kerülik egymást, esetleg összetűznek. A készülék rögzíti, hogy milyen gyakran és milyen közeli kapcsolatba lépnek egymással a tehenek.

A tudományos vizsgálódás költségeit részben a brit környezetvédelmi minisztérium állja, de pénzeli a brit tejtermelő gazdák szervezete is. A szocializálódási adatoktól, továbbá egyéb információktól – például az egyes tehenek egészségi állapotáról szólóktól – a tudósok azt remélik, hogy gyakorlati hasznú tanácsokat is le tudnak szűrni a gazdák számára – adta hírül a brit Metro újság.

Mint korábban megírtuk, a magyar tehenek nincsenek jól. Csökkent tejtermelő képességük a nyári meleg miatt. Néhány napja még egy hazai tejrekordról számolhattunk be Kedves, a sztahanovista tehén kapcsán, szerdán azonban a tenyésztők már a hőstressztől sújtott tehenek tejapadásáról számoltak be.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.