Szórakozás

Az életükkel játszanak a hangosan bujálkodó legyek

légy (légy)
légy (légy)

A denevérlakta területeken az életükkel játszanak a legyek, ha hangosan közösülnek.

A felfedezés német kutatóknak köszönhető. Stefan Greif, a seewieseni Max Planck Ornitológiai Intézet zoológusa és kollégái egy bajor tehénistállóba mentek “légylesre“, és ott figyeltek meg egy horgasszőrű denevérkolóniát (Myotis nattereri). Annak ellenére, hogy a rovarok éjjel nem repülnek, így nem észlelhetők a ragadozók számára, nyilvánvaló volt, hogy a denevérek lakmároznak belőlük. Már csak azt kellett kideríteni, hogyan bukkannak rájuk.

A rejtély kulcsa a szex. A légylégyottok során ugyanis a hímek kattanó hangokat hallatnak, amelyek elég hangosak ahhoz, hogy egy denevér meghallja – fejtették ki Greif és kollégái a Current Biology című folyóiratban a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint.

A kutatók négy éven át jártak az istállóba légyszexet tanulmányozni, és 1100 légyaktust figyeltek meg, amelyek öt százaléka a denevérek figyelmét sem kerülte el. Tíz ilyen esetből hatszor a denevér két legyet ütött egy csapásra, és nemcsak a közösülésnek lett vége, hanem a párnak is: a denevér dupla légyadagot lakmározhatott be vadászata eredményeként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik