Szórakozás

Kiemelkedően magas felvételi pontszámok a Pannon Egyetemen

A veszprémi Pannon Egyetemen a legtöbb szakon emelkedett a felvételi ponthatár.

A Pannon Egyetemre 5712 jelentkező közül 2328-at vettek fel. A legtöbbet, 478 pontot az anglisztika alapszak levelező tagozatára történő bejutáshoz kellett elérni. Különösen magas volt a ponthatár az alapszakokon: a nemzetközi tanulmányok szakon 431 pont, a társadalmi tanulmányok szakon 413 pont kellett a bekerüléshez.

A gazdaságtudományi karon a felsőoktatási finanszírozási rendszer változásának megfelelően radikális mértékben csökkent az államilag finanszírozott helyek száma. Az érdeklődés ugyanakkor megmaradt a gazdaságtudományi szakok iránt, sokan vállalják az önköltséges finanszírozást, így minden meghirdetett alap- és mesterképzés elindul az őszi félévben – áll az egyetem közleményében. A karra 323 ösztöndíjas és 388 önköltséges hallgatót vettek fel.

A Georgikon karon az elmúlt évhez képest nőtt az állami finanszírozású alap- és mesterszakos hallgatók aránya, ez a növekedés csaknem teljes egészében kompenzálta a felsőfokú szakképzéseknél bekövetkezett visszaesést. Az államilag támogatott képzésekre felvett hallgatók aránya így szinte ugyanannyi, mint az elmúlt évben; a karra 265 ösztöndíjas és 130 önköltséges tanulót vettek fel.

A mérnöki karon alapszakra felvettek száma – folytatva a többéves tendenciát – a tavalyihoz képest csaknem 10 százalékkal növekedett, meghaladva a 400 hallgatót. Mesterszakok esetében is hasonló mértékű az emelkedés, idén 45 hallgatót vettek fel.

Friedler Ferenc rektor az intézmény közleménye szerint hangsúlyozta: a Pannon Egyetem három alapfeladata a szakemberek képzése, az innovációs folyamatok előmozdítása és a vidékfejlesztés. Mi a beiskolázást ezekhez illesztjük. Együttműködést kell kezdeményezni az iparral és a gazdasággal, hogy megfelelő számú és minőségi tudással rendelkező szakembert képezzen az egyetem – közölte, hozzátéve: a Pannon Egyetem nemcsak diplomát ad, hanem a hosszú távú szakmai karriert alapozza meg.

A rektor kitért arra is: a pótfelvételi eljárást segítendő felvételi tanácsadó központot működtetnek, és új képzéseket is indítanak, így Székesfehérváron az iparral együttműködve logisztikai mérnök mesterszakot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik