Szórakozás

Székesfehérvártól Zágrábig üldözték az autót

A szlovák rendszámú autó vezetője fizetés nélkül hajtott el egy benzinkútról, majd menekülés közben áttörte a határsorompót, így jutott át Horvátországba.

A horvát rendőrség közölte: a jármű a fizetős autópálya több sorompóját is átszakította, és a sofőrt csak Zágráb után, a szlovén határnál tudták elfogni.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatatása szerint: vasárnap este, nem sokkal 20 óra után egy kék Skoda Fabia megállításához kérték a somogyi rendőrök a zalaiak segítségét. A szlovák rendszámú autóban egy férfi ült, aki előzőleg az M7-es autópálya mentén, Székesfehérvár közelében 14 ezer forintért tankolt egy benzinkúton, de fizetés nélkül, nagy sebességgel továbbhajtott az autópályán a horvát határ felé.

A zalai rendőrök próbálták feltartóztatni az autót, biztosították a két letenyei határátkelőt, és értesítették a horvát meg a szlovén hatóságokat is. A menekülő autó sebességére és a többi közlekedő biztonságára való tekintettel a rendőrök csak kísérni tudták a szlovák kocsit, megállítani nem lehetett. Az autópályán megpróbálták lassításra bírni, de a sofőr még a rendőrautóra is “ráhúzta” a kormányt, hogy egérutat nyerjen.

Az ámokfutó a letenyei autópálya-átkelőhöz érve fékezés nélkül, a sorompót áttörve áthajtott Horvátországba. A szlovák személygépkocsi az áttöréskor a forgalmi sáv melletti asztalt az ellenőrzőfülke oldalának vágta, amitől az beszakadt, oldalsó üvegei kitörtek.

A háromsávos átkelő egyik sávjában autó állt, így az üldözöttet “felelősséggel feltartóztatni itt sem volt lehetséges” – közölte a rendőrség. Az autó üldözését a határtól már a horvát rendőrök folytatták, és végül Zágráb térségében állították meg és fogták el a gépkocsi vezetőjét. A horvátországi Muraköz megye rendőrkapitányságának internetes oldalán az áll: a határon 20 óra 41 perckor átszáguldó, Zágráb felé hajtó autót azonnal üldözni kezdték a horvát rendőrök, de a sofőr a fény- és hangjelzések ellenére sem állt meg. Az ámokfutó kocsijával a muracsányi (Gorican) fizetőkapu, majd Zágráb előtt, a Sveta Helena-i fizetőkapu fémsorompóját is áttörte, majd a horvát fővárost délről elkerülő autópályaszakaszon már újabb rendőrségi egységek is üldözték.

A hajsza egészen a horvát-szlovén határig, Breganáig – vagyis két országon és mintegy 300 kilométeren át – tartott, ahol az üldözött a fizetőkapu sorompóját átszakítva a kerítésnek és egy fémoszlopnak ütközve állt meg. A kocsit vezető 22 éves szlovák férfit a horvát rendőrök őrizetbe vették, és eljárást indítottak ellene. A zalai rendőrök közlése szerint az üldözés és a határáttörés során személyi sérülés sem az autópályán, sem a határátkelőn nem történt. A horvát rendőrség beszámolója arra nem tért ki, hogy személyi sérülés bárhol is előfordult volna, vagy az ámokfutó az ütközések során szenvedett-e valamilyen sérülést.

Az ügyben a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságon közúti veszélyeztetés, rongálás és tiltott határátlépés bűncselekmények gyanúja miatt büntetőeljárást kezdeményeztek, és felvették a kapcsolatot a horvát rendőrséggel az elkövető felelősségre vonása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik