Szórakozás

Így válasszunk tisztítószert!

takarítás (takarítás)
takarítás (takarítás)

A megfelelő tisztítószer kiválasztásához tudni kell, hogy milyen szennyeződést szeretnénk eltávolítani, illetve azt, hogy milyen felületről - írja a HáziPatika.com.

Ahhoz, hogy egy adott tisztítószerrel a kívánt hatást elérjük, szükség van magára a szerre, a megfelelő hőmérsékletre, a fizikai “ráhatásra”, illetve számolni kell a megfelelő időfaktorral is, amíg hat. Ezeket mind figyelembe kell venni a tisztítószer választásánál, így ha megfelelő tisztítószer és takarítóeszköz van a birtokunkban, akkor nagy eséllyel (fizikai) munkát és időt spórolunk meg.

Nem mindegy, hogy mihez kell

A megfelelő tisztítószer kiválasztásához először tudni kell, hogy milyen szennyeződést szeretnénk eltávolítani, illetve azt, hogy milyen felületről. Csak mindezek tudatában induljunk el vásárolni!

Típusonként más?

Attól függően, hogy mit és hol kell takarítanunk, nagyon sokféle szer közül választhatunk az üzletekben. Kétségtelen: nem feltétlen van szükség a gépzsíros, olajos szennyeződések eltávolítására alkalmas szerekre, ha éppenséggel nem kell minden nap egy műhelyt kitakarítanunk, vagy márványpucoló szerre, ha a lakásban csak linóleum és járólap van.

Mihez mit?

Szükség van egy általános tisztítószerre, melynek címkéje iránymutató lehet, hogy mi mindenre alkalmas. Ezt használhatjuk felmosáshoz, nagyobb felületek tisztításához. Emellé érdemes zsír- és vízkőoldót is beszerezni, ahogy egy klóros fertőtlenítőt főleg a penészes vagy sejthetően kórokozókban gazdag felületek takarítására (csempe, kád széle, WC-kagyló, zuhanytálca). A tükrök és ablakok tisztán tartására külön szerre lesz szükség, és ha bútorainknak hosszú életet szeretnénk, akkor ápoló olajokban gazdag bútortisztítót is vásároljunk! A legjobb, ha olyan multifunkcionális szerekbe ruházunk be, amelyek egyszerre több fronton is hatékonyak!

A címke a lényeg

Figyeljük és olvassuk el a gyártók ajánlását! Ha a címke megjelöli a megfelelő takarítóeszközöket, mellyel a leghatékonyabb a szer, érdemes megfontolni a javaslatot, ahogy a környezettudatosság jegyében az adagolást is! Igyekezzünk olyan szert venni, amihez adagolót is adnak, vagy van valamiféle segédlet a megfelelő mennyiségek kiméréséhez!

Bizonyára unalmasan hangzik, de használat előtt mindig figyelmesen olvassuk el a figyelmeztetéseket is, hol ne használjuk vagy mire vigyázzunk használat közben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik