Szórakozás

Drogfüggő babák születnek

Ők a receptre kapható gyógyszerek legfiatalabb áldozatai: aprócska gyerekek, akik már függőként látják meg a napvilágot.

Amerikában évente több mint 13 ezer gyermek születik úgy, hogy kicsi szervezetük egyenesen éhezik a narkotikumokra. Születésükkor normálisnak tűnnek, de pár napon belül súlyos tünetek jelentkeznek: reszketés, remegés, hánynak és hasmenésük van. Gyakran belázasodnak, izzadnak, nagyon ingerlékenyek – mondta el Dr. Mary Newport, a tampai Spring Hill Regionális Kórház újszülött intenzív részlegének igazgatója. A kicsik alvászavarokkal is küzdenek, táplálásuk nehézséget okoz, gyakran felsírnak a fájdalomtól. Szervezetük ugyanis követeli a megszokott gyógyszeradagot.

Az utóbbi 5 évben drámaian megszaporodott az olyan kisbabák száma, akik így születtek. Dr. Newport becslése szerint idén hússzor annyi hasonló esetet kell majd kezelnie, mint 2007-ben. “Ez borzasztó. Néha úgy érzem, hogy egy újszülött-drogrehabilitációs részleget vezetek.”

Annabella csak néhány hetes volt még, de nem tudta abbahagyni a sírást. A nővérek csak úgy tudták elhallgattatni, hogy morfint adtak neki, olyan narkotikumot, amihez hasonlót az anyja is szedett a terhesség alatt. Bármilyen rémisztő is a gondolat, hogy egy ilyen picinek ennyi morfint adjanak, Dr. Newport a következőkkel indokolta a terápiás döntést: “Ha nem kezeltük volna, epilepsziás rohamot kapott volna, amibe könnyen belehalhatna.” Az erős görcsök hatására a kicsik légzése leállhat, ami miatt a szív és más létfontosságú szervek nem jutnak oxigénhez.

Tovább a cikkhez!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik