Szórakozás
hegy (havas, hegy, )

A 38 éve eltűnt hegymászókat találtak a Kaukázusban

24.hu
24.hu

2012. 07. 18. 13:11

Horvát hegyimentő-jelvényt talált három jégbefagyott test mellett az az expedíció, amely a Kaukázusban 38 éve eltűnt horvát hegymászók felkutatására indult a napokban.

A horvátok július 13-án négytagú expedíciót indítottak a kaukázusi Usba-hegyre, hogy megkeressék és hazavigyék a horvát hegymászás legnagyobb balesetében eltűnt két alpinista holttestét – írta a Jutarnji list című horvát napilap szerdai internetes kiadásában. A Kaukázuson most felfedezett három holttest közül a harmadik más időből származhat, ezt a horvát kutatócsoport tagjai a felszerelés korából állapították meg.

Négy horvát hegymászó veszítette életét 1974. július 24-én a kaukázusi Usba-hegyen. Két áldozat élettelen testét a baleset másnapján megtalálták a sziklához erősített köteleken, de a másik két alpinistát nyomtalanul elsodorta a jéglavina.

A Kaukázusban eltűnt két horvát hegymászó első hiteles nyomára egy cseh alpinista bukkant rá tavaly, aki az Usba alatti gleccseren hegymászófelszerelés-darabokat talált. Arra a következtetésre jutott, hogy szlovén sportolóké lehetett. A szlovénoknak azonban egy hegymászójuk sem tűnt el azon a területen, így a fényképeket elküldték a horvátoknak. A felvételek elegendő bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a horvátok kutatócsoportot küldjenek Grúziába.

Az expedíció kedden jelentkezett az első hírekkel, miszerint három holttestet találtak a gleccseren. Az egyik áldozat mellett egy horvát hegyimentő-jelvény is volt, ebből valószínűsíthető, hogy a tetemek közül legalább az egyik a 38 évvel ezelőtt szerencsétlenül járt horvát alpinistáké, ez biztosan azonban csak a DNS-vizsgálat után derül majd ki. A fémjelvény korrodálódott, ezért a szám nem olvasható le róla.

Látványos sikernek számít már az is, hogy az expedíció megtalálta a hatalmas gleccseren a jégbefagyott tetemeket – írja a horvát napilap. A kutatócsoport most azon fáradozik, hogy levigye a völgybe a rendkívül nehéz terepnek számító hegyről a testeket, amelyeket majd szeretnének hazaszállítani.

Az Usbának az a része, ahol a horvátok is másztak, rendkívül veszélyes útvonalnak számít. A hegyen 1974 előtt és azóta is történtek halálos balesetek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.