Szórakozás

Igazi kínai ételek az otthonában!

A legegyszerűbb megoldás az lenne, ha kiutaznánk Kínába, és magunk is megtapasztalnánk, hogy milyen Li bácsi igazi főztje. Ezt azonban csak kevesek engedhetik meg maguknak. Vegyünk hát meg néhány alapeszközt és hozzávalót, majd magunk és családunk nagy örömére „nyissunk" otthonunkban egy napra kínai büfét!

A wok egy olyan sokfunkciós serpenyő, melyben lehet bő és kevés zsiradékban sütni, pirítani, vagy egy bambuszgőzölővel kiegészítve akár párolni is. Eredetileg félgömb alakú, ám mivel ehhez speciális tűzhely kell, ezért az európai országokban az itteni berendezésekkel kompatibilis alakú, lapos aljú wokokat lehet kapni. A lényege az, hogy nagy felületen érhetünk el magas hőt, így rövid idő alatt készülnek el a fogások. Hagyományosan vasból készül, de a megfizethetőség (és a megemelhetőség) kedvéért ma már sok helyen acélból készítik. A háztartási méretű (30 cm-es) serpenyőkön túl éttermi felhasználás esetén a 2 métert is elérheti az átmérője.

A bambuszgőzölő általában több szintes, és sokféle étel elkészíthető benne: rizs, hús, de akár tészta is. A gőzölés során az étel jobban megőrzi vitamin- és ásványianyag-tartalmát, és fűszerezni is kevésbé kell, hiszen ízei sokkal intenzívebbek maradnak. 

Hogyan?

A kínai konyha egyik fő szabálya az apróra szeletelés. Ennek több oka is van: egyrészt az ételek hirtelen készülnek el, tápértékük kedvezőbb marad. A másik magyarázat a hagyományos pálcikás étkezés, mert így a kés használatára nincs szükség, a két kis bot segítségével könnyedén falatozhat bárki….

A cikk folytatásához kattintson ide!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik