Szórakozás

Kármentesítik az egykori honvédségi üzemanyagbázist

felcsut-uzemanyagbazis (felcsút, üzemanyagbázis)
felcsut-uzemanyagbazis (felcsút, üzemanyagbázis)

Megkezdődött az egykori 2. számú üzemanyagbázis környezeti kármentesítése a Fejér megyei Felcsút határában, a több mint 800 millió forintos uniós projektet a tervek szerint 2015-ben fejezi be a Honvédelmi Minisztérium fegyverzeti és hadbiztosi hivatala.

Szabó Kinga környezetvédelmi osztályvezető elmondta: két munkagödröt alakítottak ki, az ott lévő tartályokat, szivattyúházakat és a földben lévő csővezetékeket is elbontják. Emellett víztisztító rendszert építenek ki, amellyel a szennyezett talajvizet tisztítják.

Hangsúlyozta, az ingatlanról egyetlen köbméter szennyezett földet sem szállítanak el, a helyszínen mentesítik a szennyeződésektől az arra kialakított depóniákban, majd visszatöltik eredeti helyükre. A szennyezett tartályokat és egyéb fém alkatrészeket a megtisztításuk után szétszerelve elszállítják. Hozzátette, nem minden tartályt bontanak el, csak azokat, amelyek szennyezettek voltak. Az osztályvezető a terület további hasznosításáról részleteket nem mondott.

A fegyverzeti és hadbiztosi hivatal közleménye szerint a telepet 1938-ban építette a német hadsereg, majd a második világháború után bővítették, megtartva eredeti funkcióját. A földdel fedett tartályokban gázolajat, kerozint, benzint tároltak több évtizeden keresztül.

Az üzemanyagbázis területén 2000-ben végezték az első környezetvédelmi felmérést. A több ütemben végzett feltárások és a kiépített monitoringrendszer eredményei alapján 2008-ban a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség elrendelte műszaki beavatkozási terv elkészítését a magyar állam tulajdonában és a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő területre. A HM fegyverzeti és hadbiztosi hivatalának jogelődje 2008-ban nyert támogatást az előkészítéshez és tervezéshez. A pályázat első szakasza 2011 májusában lezárult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik