Szórakozás
elvis presley (elvis presley, )

Gyógyító hatásúak Elvis dalai?

24.hu
24.hu

2012. 06. 26. 10:32

A Williams-szindrómában szenvedő betegek kedvence Elvis Presley - írja a HaziPatika.com.

Még a legkeményebb szív is ellágyul Elvis nagy slágerének, a Love Me Tendernek a hallatán, a legújabb kutatások szerint azonban a Williams-szindrómában szenvedő betegek szerelmihormon-szintjére van a legnagyobb hatással a dal. Szakértők szerint ez is bizonyítja, milyen erős a kapcsolat a genetikai állományunk és érzelmeink között. A mostani kutatás során a tudósok 21 önkéntes hormonszintjét figyelték meg zenehallgatás közben, miközben folyamatosan vérmintákat is vettek tőlük.

A Love me tender hatott a legjobban

A 13 Williams-szindrómás beteg oxitocin és arginin-vazopresszin (AVP) szintje az egekbe szökött a szerelmes dalok hallgatása közben, míg az egészségesek hormonszintjében szinte semmilyen változás nem történt. A Williams-szindróma egy genetikai eredetű megbetegedés, ami fejlődési zavarokkal és enyhe szellemi fogyatékossággal jár együtt. Emellett a betegek általában túlzóan barátságosak és hajlamosak mindenkiben megbízni.

Bár a legtöbb szerelmes dalnak hasonló hatása volt a Williams-szindrómásokra, a legnagyobb hormonszint-változást mégis Elvis Love Me Tenderje okozta az egyik női betegnél. A Utah Egyetem tudósa, Julie Korenberg szerint a kutatási eredmények segíthetnek megérteni az olyan, Williams-szindrómával rokon betegségeket, mint a poszttraumatikus stressz-szindróma és az autizmus. “A kutatási adatok betekintést engednek a gének és az érzelmek kölcsönhatásának működési folyamataiba és bizonyítják, hogy az AVP hormonszint szoros összefüggésben van a zenével.”

A Williams-szindróma

A Williams-szindrómás betegek hetedik kromoszómájából számos gén hiányzik, ezért jóval barátságosabbak, mint az átlagemberek, de általában szellemi fogyatékosok és olyan egészségügyi problémákkal küzdenek, mint a hiperkalcémia és az érszűkület. A szakértők szerint barátságos természetük a magas oxitocin- és AVP-szintnek köszönhető.

A vérvizsgálatokból kiderült, hogy a Williams-szindrómás betegek oxitocin-szintje már a kísérlet kezdetén is háromszorosa volt a kontroll csoportban lévő egészségesekének. “Rendkívül érdekes, hogy a gének hiánya mennyire befolyásolja a hormonháztartást és az érzelmek működési folyamatait” – nyilatkozta Korenberg. A tudósok szerint a gének, hormonok és érzelmek kapcsolatának megértése lehet a Williams-szindróma kezelésének kulcsa, de más betegségek, mint az autizmus és a szorongás gyógyításában is segíthet. A kutatás részletes leírása a PLoS One című szaklapban olvasható.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.