Szórakozás

Az újraélesztést gyakorolták

Koppán Viktor
Koppán Viktor

2012. 06. 19. 15:11

A kezdeményezés a velencei háziorvos ötlete volt.

Dr. Sirák András velencei háziorvos ötlete és felajánlása alapján indult el még három évvel ezelőtt az a képzés, amely idénre már hagyománnyá vált. A főorvosban vetődött fel a gondolat, hogy egy elsősegélynyújtással, illetve újraélesztéssel foglalkozó képzést szervezzen a Gárdonyi Rendőrkapitányság munkatársainak. Mivel mentőorvosként a Magyar Máltai Szeretetszolgálat rohamkocsiján is dolgozik Budapesten, így nagyon sok baleset helyszínén találkozott rendőrökkel. Innen jött a gondolat, hogy a rendőröknek olyan képzést tartson, ahol megtanulhatják azt, hogy mik az első teendők egy balesetet szenvedett személy esetében, illetve mit kell tenni akkor, hogyha valaki nem lélegzik. Velenceiként pedig egyértelmű volt számára, hogy a Gárdonyi Rendőrkapitányság vezetőjét keresi fel ötletével tájékoztatta a Fehérvár24-et Németh-Kész Mónika a megyei rendőrség szóvivője.

Dr. Sági János r. alezredes, gárdonyi rendőrkapitány örömmel vette a felajánlást, tekintve, hogy sokszor előfordul olyan szituáció, amikor egy-egy közlekedési baleset helyszínére a rendőrök érnek ki elsőként, és akkor jó, hogyha tisztában vannak azzal, hogy mik az első teendők egy sérült ellátása során.

Ugyanúgy hasznos lehet ezen fogások ismerete a turisztikai idény kezdetén a Velencei-tó környékén szolgálatot teljesítő járőröknek, illetve a tavon járőröző vízi körzeti megbízottaknak is. Ők ugyanis rendszeresen hajtanak végre vízből mentéseket, illetve gyakran találkozhatnak a part közelében a nagy melegben rosszullétre hivatkozó személyekkel.

Így az első képzésre még három évvel ezelőtt sort kerítettek, ami azóta hagyományos képzéssé vált minden évben az idegenforgalmi szezon kezdetén.

Sirák főorvos és kollégája Szabó Péter mentőápoló ma délelőtt a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Gárdonyi Oktatási és Kiképző Központjában először elméleti képzést tartottak a Gárdonyi Rendőrkapitányság járőreinek, illetve nyomozóinak, valamint a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Alba Akció Alosztály, illetve a Forgalomellenőrző Alosztály munkatársainak. A mintegy huszonöt főből álló hallgatóság érdeklődve figyelte a két mentőst, majd a megfigyelést követően ők maguk is kipróbálták az újraélesztést, illetve a stabil oldalfektetést, amit szakmai ellenőrzésmellett egész délelőtt gyakoroltak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.