Szórakozás

Vádemelési javaslat a székkutasi szövetkezet ügyében

Az ügyben egy feljelentés alapján a Csongrád Megyei Főügyészség rendelt el nyomozást, amelynek teljesítésével a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályát bízta meg.

A megalapozott gyanú szerint a székkutasi Új Élet Mezőgazdasági Szövetkezetnél egy kártalanítási eljárás keretében megállapították, hogy ki az a 821 személy, aki az úgynevezettvisszamaradt földrészletekből részesül – mondta a Szeged24-nek Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Meghatározták a kártalanításként járó terület nagyságát és értékét aranykoronában valamint forintban, majd a szövetkezet ezekre 2006. október 3-án adásvételi szerződést kötött. Az adásvételi szerződés, valamint a jogszabályok értelmében a kapott kártalanítási összeget a szövetkezet haladéktalanul köteles lett volna a vagyonnevesítéssel érintett tagjai között felosztani.

A vevő a szerződésben meghatározott összeget, összesen több mint 100 millió forintot 2007. március 30-án átutalt a szövetkezet számlájára. A szövetkezet azonban nem tett eleget a felosztási kötelezettségének, hanem a megalapozott gyanú szerint a pénzt a szövetkezet működésére fordította. A nyomozás megállapítása szerint az érintett tagoknak a mai napig nem fizették ki a nekik járó pénzt, és arra a szövetkezet vagyoni viszonyai miatt reális esély sincs.

A fentiek alapján a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya összesen 821 rendbeli sikkasztás bűntette, illetve értékhatártól függően sikkasztás vétsége megalapozott gyanúja miatt hallgatott ki gyanúsítottként egy 60 éves székkutasi férfit.

A nyomozás során megalapozott gyanú merült fel arra is, hogy a szövetkezet vezetése egy tartozáselismerő nyilatkozat kapcsán több mint 15 millió forint vagyoni hátrányt okozott a szövetkezetnek. Ebben az ügyben a rendőrség négy embert hűtlen kezelés bűntette megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatott ki.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya a nyomozást befejezte, az iratismertetéseket követően az ügy iratait vádemelési javaslattal a Hódmezővásárhelyi Városi Ügyészségnek küldi meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik