Szórakozás

Csak óvatosan a robbanótestekkel

Koppán Viktor

2012. 06. 11. 16:39

A Fejér Megyei Rendőrség felhívása

Fejér megyében a megye földrajzi elhelyezkedéséből és a világháborúk idején frekventált közlekedési útvonalként betöltött szerepéből adódóan az átlagosnál jóval több világháborús robbanótest kerül felszínre még napjainkban is. A megtalált robbanótestekről kizárólag szakember tudja megállapítani, hogy robbanótöltetet tartalmaznak-e, élesek, veszélyesek-e, netán nem jelentenek veszélyt.

Mint arról korábban beszámoltunk, ez év áprilisában egy bicskei férfi a határban megtalált robbanótestet táskába tette és letette a Bicskei Rendőrkapitányság épülete elé. Később azzal magyarázta tettét, hogy úgy gondolta a rendőröknél nagyobb biztonságban van a megtalált lövedék. Mint utóbb kiderült, a gránát éles volt, a tűzszerészek „kiemelten veszélyesnek” nyilvánították a repesz hatása miatt. A hétvégén egy másik eset vált ismertté. Egy hétvégi házban a szekrény fiókjában II. Világháborús lövedékre bukkant egy asszony. A tűzszerészek megállapítása szerint a lövedék szerencsére nem tartalmazott töltetet, de ezt a nő férje, aki a gyanú szerint korábban találta és hazavitte, az elmozdítás pillanatában nem tudhatta teljes bizonyossággal. Ezekben az esetekben senkinek sem esett baja, de nagy részben a szerencsén múlt. Mindkét esetben büntetőeljárást indított a rendőrség.

Fejér megye rendőrsége az ismertté vált esetek kapcsán a lakosság felé ismételt felhívással él. Miután a mezőgazdasági munkák, földmunkák során felszínre került I-II. Világháborús robbanótestek elmozdítása komoly veszéllyel jár a hozzá nem értők számára, ezért a rendőrség nyomatékkal kéri a lakosságot, hogy semmi esetre se nyúljanak hozzá, helyezzék át, vigyék el a megtalált tárgyakat!

A rendőrség kéri, amennyiben lőszer, gránát, robbanótest-gyanús tárgyat találnak, haladéktalanul értesítsék a rendőrség ügyeletét a 107-es, 112-es segélyhívó számok bármelyikén! A bejelentést követően a rendőrség késedelem nélkül gondoskodik a megtalált robbanótest körbekerítéséről, őrzéséről, a tűzszerészek kiértesítéséről, a környék esetleges zárásáról, kiürítéséről. A lakosságot kérjük, hogy a bejelentést követően a szükséges intézkedések megtétele érdekében működjenek együtt a hatóságokkal, kövessék a szakemberek utasításait!

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. június 22.
Egy férfi ásványvizet iszik Budapesten 2017. június 22-én. Másodfokú hõségriasztást adott ki Szentes Tamás, az országos tisztifõorvosi feladatokért felelõs helyettes államtitkár június 22-én 0 órától június 26-án 24 óráig.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Abnormálisan meleg lesz 2022-ig

HAMBURG, GERMANY - JULY 7:   (RUSSIA OUT)  German Chancellor Angela Merkel (R) and Russian President Vladimir Putin (L) arrive to the plenary session at the G20 Summit on July 7, 2017 in Hamburg, Germany. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.