Szórakozás

Szeptemberben kezdődik a Gyenesei István elleni per

Kaposváron lesz a tárgyalás

Vadócz Attila, a Kaposvári Törvényszék szóvivője elmondta: a napokban megérkezett a vádirat, az ügyben az első tárgyalást szeptember 25-ére tűzte ki a Kaposvári Városi Bíróság. A kaposvári székhelyű Somogyért Egyesület elnöke, a Gyurcsány-kormány önkormányzati minisztere ellen a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon január 4-én kezdődött nyomozás, amely május 5-én vádemelési javaslattal zárult le. Ezt követően a Székesfehérvári Városi Ügyészség május 29-én emelt vádat Gyenesei István ellen.

A büntetőeljárás a Somogy megyei területi választási bizottság elnökének, Rozsos Istvánnak a kaposvári rendőrkapitányságon 2011 szeptemberében tett feljelentése alapján indult. Az ügy a megyei közgyűlés egyik képviselője, Ormai István mandátumával kapcsolatos; a nagyatádi polgármester a Somogyért Egyesület jelöltjeként jutott a 2010-es választáson mandátumhoz, majd 2011. szeptember 12-én kilépett az egyesületből. A feljelentés szerint a lemondó  nyilatkozatot az egyesület elnöke – a kilépés dátumával – két nappal később, annak ellenére nyújtotta be a választási bizottsághoz, hogy a lemondás nem állt a képviselő szándékában.

A nagyatádi polgármester akkori nyilatkozatai szerint a beadvány keltezésének napján nem írt alá semmilyen lemondó nyilatkozatot. Azt elismerte, hogy 2010 októberében egy ilyen tartalmú, keltezés nélküli “biankó” nyilatkozatot “kényszer hatására” aláírt. (A jelöltek megválasztásuk előtt vállalták, majd a megválasztott képviselők mindegyike írásban is  megerősítette, az egyesületből való kilépés esetén, azzal egy időben lemond a mandátumáról.)

A megyei közgyűlés a feljelentést követően felszólította a Somogyért Egyesület elnökét, hogy a közgyűlés jó hírnevének megóvása érdekében mondjon le mandátumáról. Ezt Gyenesei István azzal utasította vissza, hogy szerinte az Ormai István lemondásáról, illetve az új mandátumigény bejelentéséről benyújtott dokumentum jogszerű, amit bizonyítani is tud.

A Somogyért Egyesület beadványával a Somogy megyei mellett az Országos Választási Bizottság, valamint a Legfelsőbb Bíróság (LB) is foglalkozott, és más-más okból, de azt minden szinten elutasították. Az LB határozata szerint Ormai István függetlenként továbbra is tagja a megyei közgyűlésnek.

A Somogyért Egyesület aznap, amikor elindult a nyomozás, közleményében az írta: hiteles jegyzőkönyv bizonyítja, hogy Ormai István személyesen hatalmazta fel az elnökséget arra, írják rá a dátumot a nyilatkozatára, amelyben önként lemond a megyei közgyűlési tagságáról.Gyenesei István korábban az MTI-nek azt mondta: a rendőrségi vizsgálat megállapította, hogy a lemondó nyilatkozatra a dátumot nem ő, hanem az egyesület egyik alelnöke írta rá a korábbi írásban megerősített vállalásnak és az elnökség döntésének megfelelően, aznap, amikor Ormai István lemondott. A már dátummal ellátott nyilatkozatot – szintén az elnökség döntése alapján – az egyesület titkára adta át a választási bizottságnak, akit ő, a kérésére, elkísért.

A Somogyért Egyesület elnöke csütörtökön a tárgyalás kitűzésének hírére reagálva az MTI-vel azt közölte, “ez alapvetően erkölcsi kérdés, Ormai ugyanis nem tartotta be adott szavát, megtagadta leírt vállalását, akarva-akaratlanul bűntársa lett a Somogyért Egyesület gyengítésén és a lejáratásomon tüsténkedőknek”. Gyenesei István rövid közleményében hozzátette: “Az egyesület tagjai közül mindannyian jogszerűen jártunk el.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik