Szórakozás

Nem időpazarlás a tesióra

A mindennapi testnevelésóra bevezetése valóban jót tesz a gyerekek egészségének, sőt az iskolai eredményeiket is javítja - derült ki egy svéd tanulmányból - írja HáziPatika.com.

A testnevelésórák számát mind a tanárok mind a szülők körében nagy viták övezik. Sokan ugyanis úgy vélik, hogy bár a mozgás fontos, az iskolai testnevelés csak a többi óra elöl veszi el az időt. Az ellenzők közül sokan azzal is érvelnek, hogy a mozgásos órák után a gyerekek fáradtan nem is tudnak figyelni a következő órán. A Malmö Egyetem kutatásai alapján azonban bebizonyosodott, hogy a több iskolai testnevelésóra nemcsak a diákok fizikai állapotára van jótékony hatással, hanem tanulmányi eredményeikre is.

A kutatók 200 diákot vontak be a kutatásba, akiknek az állapotát és tanulmányi eredményeit harmadikos koruktól egészen kilencedikes korukig nyomon követték. A gyerekeket a kezdetekkor két csoportra osztották: az egyikben a normál mennyiségű testnevelési órákon kellett részt venniük a gyerekeknek, a másik csoport tagjainak azonban minden nap volt mozgásos órájuk, és heti kétszer egyéb edzésre is eljártak.

Az eredményekből kiderült, hogy míg a kontrollcsoport csupán 83 százaléka felelt meg a középiskolásoknak előírt fizikai követelményeknek, addig a másik csoport 96 százaléka. Az aktívabb gyerekek ráadásul amellett, hogy jobb fizikai állapotban voltak, jobb eredményeket értek el a tanulásban is, például a matematikában és az idegennyelvekben.

Emellett az aktívabb csoport 93 százaléka rendelkezett jó motoros képességekkel, szemben a kontrollcsoporttal, ahol csupán a diákok 53 százaléka. Az Ingegerd Ericsson által vezetett kutatásról az Egyetem sajtóközleményében számoltak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik