Szórakozás

Egy jó illat veszélyes fegyver is lehet

A szagok és illatok kihathatnak a viselkedésünkre: a kellemes illatok pozitív irányban befolyásolják közérzetünket, ezért ma már a modern lakberendezés
fontos eszköze a lakás illatosítása is. A mindennapi rutin során otthonunkban sokszor keletkeznek olyan kellemetlen szagok, amelyek napokig bennragadhatnak a lakásban.

Minden nő otthonos lakásra, harmonikus családi körülményekre vágyik. Miközben odafigyelünk arra, hogy milyen tárgyakkal rendezzük be az otthonunkat, elfelejtjük, hogy nemcsak a fal színe vagy a kanapé formája lehet meghatározó eleme a lakásnak, hanem az illata is.

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a rossz szagok akár agresszív viselkedést is kiválthatnak belőlünk. Ugyanakkor könnyebben kialakulhat egy másik emberrel szembeni bizalmunk, ha egy kellemes illatú helyiségben találkozunk vele, így vendéglátáskor, vagy a családi harmónia megőrzése érdekében nem mindegy, milyen illat uralkodik otthonunkban. Egy friss és illatos levegőjű lakásban érezhetően jobb lehet a hangulat, nagyobb a nyugalom.

Ne felejtsük el, hogy az orrunk negyedóra alatt megszokja az illatokat, ezért sokszor nem is vesszük észre, hogy a szellőztetés után a kellemetlen, bántó szagok nem távoztak a lakásból. Az új Ambi Pur Freshelle légfrissítőt, amely nemcsak elfedi, hanem megszünteti a nem kívánatos szagokat, egy exkluzív eseményen mutatták be, ahol Zólyomi Zsolt parfümszakértő – az “Orr” -, és Mautner Zsófia gasztroblogger mesélt az illatok jelentőségéről.

„Egy jó illat veszélyes fegyver is lehet. A szaglásunk az emberi érzékszervek közül a legősibb: kevesen tudják, hogy a szagingereket az agy azon területe dolgozza fel, ahol a hosszú távú memóriát, az ösztönös viselkedésünket befolyásoló információkat is tárolja. Ezért a szaglásnak sokkal nagyobb jelentősége van, mint gondolnánk.

Az senki számára sem meglepő, hogy a szerelem azért is működhet két ember között, mert érzelmi biztonságot nyújt a másik illata. Ezért fontos, hogy jól válasszunk magunknak parfümöt, amely megfelel testillatunknak és életcélunknak. Ugyanilyen fontos az otthonunk, munkahelyünk illatosítása is, hiszen a jól kiválasztott illatnak köszönhetően mi magunk és vendégeink is otthonosabban, komfortosabban érezhetjük magunkat. Továbbá, a megfelelő illatok hatására a hozzánk látogató üzleti partnerünk is könnyebben megbízik majd bennünk.” – mondta Zólyomi Zsolt, parfümőr.

„A főzésnek minden egyes fázisát imádom: az alapanyagok kiválasztását, beszerzését, előkészítését. Szeretem figyelni, ahogy a számos különböző hozzávalóból harmonikus egység születik, sőt még azt is, ahogy a végeredmény két másodperc alatt tűnik el. Egy étel illata érzéseket és emlékeket képes visszahozni, ezért nem mindegy, hogy a konyhánkban milyen illatok uralkodnak.” – mondta Mautner Zsófia, gasztroblogger.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik