Szórakozás

Száz autót „vadásztak le” Dunaújvárosban

Az órszág több pontjából érkeztek a megmérettetésre

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság valamint a Dunaújvárosi Városvédő Polgárőrség szervezésében és a Pálhalmai Agrospeciál Kft. támogatásával ugyanis ma került lebonyolításra a III. Pentele Autóvadász Verseny. Mondta el a Fehérvár24-nek Németh-Kész Mónika százados a rendőrség szóvivője.

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság épületét reggel többtucatnyi autóvadász lepte el, akik az ország különböző pontjairól érkeztek a mai megmérettetésre. Ott került sor ugyanis a III. Pentele Autóvadász Verseny eligazítására, amit Fekete Mihály r. alezredes, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály vezetője tartott. Mint elmondta, az akció helyszíne a Dunaújváros Rendőrkapitányság illetékességi területe. Így a fegyőrökből, vámosokból, polgárőrökből, valamint a rendőrökből álló nyolc csapat egy része Dunaújváros útjaira, míg másik részük a környező településekre vonultak ki rendszámfelismerővel ellátott autóikkal az eligazítást követően.

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság 2005. óta szervez ilyen vagy hasonló jellegű autóvadászatokat egy évben általában kétszer. A helyi erőkön kívül ilyenkor a forgalmat a más megyékből érkező egyenruhások is pásztázzák. A cél, hogy minél több olyan gépjármű kerüljön kiszűrésre, ami problémás. Ebben nyújtanak nagy segítséget a vadászoknak azok a rendszámfelismerők, amelyek egy-egy gépkocsi rendszámára ráfókuszálva egyből bejeleznek, hogyha a központi adatbázis azt érzékeli, hogy valami nincsen rendben az adott gépjárművel. Így fogtak napközben több forgalomból kivont autót, de akadt köztük körözés alatt álló jármű is.

És, hogy milyen lett a mérlek?:

Egy sofőrrel szemben büntetőfeljelentést tettek a rendőrök, mert egy olyan járműszerelvényt vezetett, aminek a pótkocsijára egy hamis rendszám volt feltéve. Az eredeti rendszám helyére – ami alapján a pótkocsit kivonták a forgalomból – ugyanis egy P-s rendszámot tettek fel. A gépkocsivezetőnek egyedi azonosító jel meghamisítása miatt kell felelnie.

Huszonkettő sofőrrel szemben szabálysértési eljárás indult. Többségük ellen azért, mert olyan autóval közlekedtek, aminek vagy lejárt a műszaki engedélye, vagy kivonták a forgalomból.

Tíz esetben közigazgatási feljelentést tettek az egyenruhások biztonsági öv hiánya, illetve gyorshajtás miatt. A verseny ideje alatt ugyanis a traffipaxok is működtek a városban.

Ezen kívül 67 sofőrnek helyszíni bírságot szabtak ki különböző kisebb szabálysértések elkövetése miatt.

A versenyt – amelynek lebonyolításában a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság munkatársai mellette a Dunaferr Szakközépiskola rendészeti tagozatos tanulói is részt vettek és ezáltal betekintést nyertek a rendőri munka ezen szegmensébe – a Sződligeti Polgárőrség és a BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitánysága nyerte.

Második helyen a hazai, adonyi csapat nyert, aminek szintén tagjai voltak a rendőrök mellett polgárőrök is.

Harmadik lett Göd Csapata, és különdíjat kapott az FRSZ Fejér Megyei Szervezetétől az ORFK Csapata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik