Szórakozás

Mérgek között éljük a hétköznapjainkat

24.hu
24.hu

2012. 05. 17. 16:00

Nem is hinné, hányféle méreg, egészségkárosító anyag van még a legápoltabb, legbiztonságosabbnak hitt lakásban is! - írja a HáziPatika.com

Házi légszennyezettség is létezik!

A szmog napi ismerősünkké vált: különösen nagyvárosokban, illetve a forgalmas utak mellett számolnunk kell azzal, hogy a belélegzett levegővel együtt a legkülönbözőbb szennyezőanyagok is bejutnak a szervezetünkbe. A saját, gondosan kialakított, kedvünkre berendezett, szépen karbantartott otthonunkban azonban többnyire biztonságban érezzük magunkat.

Ez a biztonságérzet azonban csalóka, mert bizony, létezik házi légszennyezettség is. A lakás levegőjében is megtalálható lehet nemcsak a szálló por és pollen, a legkülönbözőbb égéstermék, számos baktérium, hanem többfajta vegyi anyag is. Ezek forrása lehet maga az épület, a szerkezete, szigetelése, a burkolóanyagai, a fűtési- és szellőzőrendszere, a berendezési tárgyai lakástextíliái és nem utolsó sorban a mindennapi tevékenységek során használt vegyi anyagok, tisztítószerek, kozmetikumok is.h i r d e t é s”Annyira új, szinte szaglik”

Sajátos módon, minél újabb egy épület, annál több helyről juthat a levegőjébe por és vegyi anyag: a falak szerkezetéből, a betonelemekből, a szigetelő- és burkolóanyagaiból, a felhasznált festékekből, a fakonzerváló, égést késleltető anyagokból, a festékek oldószereiből, a gombaölő adalékokból, az új szőnyegek, függönyök utókezelésére használt anyagokból, a bútorok és padló ragasztóanyagaiból és más gyártási segédanyagokból.

E vegyi anyagok között kifejezetten mérgezőek is akadnak, ilyenek például a korábban még gyakrabban felhasznált, de mára már betiltott azbeszt, a bizonyos festékekben lévő oldószerek, a fa kezelésére használt vegyszerek vagy az új szőnyegekből párolgó formaldehid.

Mind az új építésnél, mind a régi lakás felújítása során figyelni kell arra, mennyire környezetbarát technológiával és milyen összetételű anyagokkal végzik az építési, kezelési, konzerválási munkálatokat, hiszen ma már számos új (vagy éppen régi, természetes alapú), kevesebb káros vegyszert tartalmazó építő- és segédanyag áll rendelkezésre, amelyekkel kiválthatóak ezek a veszélyes anyagok. Ami pedig elkerülhetetlenül a levegőbe jut, annak ártalmai szellőztetéssel enyhíthetők. Ha van mód rá, a frissen felújított helyiségbe a teljes száradásig ne költözzenek be vagy legalább ne aludjanak ott.

Az új függönyöket érdemes először átmosni, a szőnyeget pedig – lehetőség szerint – a szabadban vagy a padláson alaposan átszellőztetni, mielőtt a zárt szobában felterítik. A szobanövények is segíthetnek a szoba levegőjének méregtelenítésében: az ismertebbek közül például a szobai borostyánnak, a filodendronnak és az ún. anyósnyelvnek, a szanzavérának tulajdonítanak ilyen jótékony hatást.

Nem csak a látható füst okozhat mérgezést

Hasonlóan a külső szmoghoz, nemcsak vegyi anyagok és szálló por, hanem különböző égéstermékek is kerülhetnek a lakások belső légterébe is. A szilárd fűtőanyagokkal és a gázzal működő fűtőkészülékek egyaránt bocsátanak ki szén-dioxidot, tökéletlen égés esetén pedig szén-monoxidot. Ezek a füstelvezető berendezések meghibásodása, illetve az elégtelen levegő-utánpótlás miatt visszaáramolhatnak a lakás légterébe, és ott egészen kis koncentrációban is súlyos mérgezést okozhatnak.

Minden fűtési idényben több halálos áldozatot követel a szén-monoxid-mérgezés. Ezeknek a tragédiáknak a megelőzéséhez nagyon fontos, hogy csak szakember által beállított és ellenőrzött fűtőberendezést használjanak és a kéményt is legalább évente egyszer, illetve meghibásodás gyanúja esetén azonnal ellenőriztessék. Néhány ezer forintos beruházás csupán egy házi szén-monoxid-jelző: mindenképpen érdemes beszereltetni.

További információk itt olvashatók a témában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.