Szórakozás

Titanic-emléktúra a századik évfordulón

Emléktúrával elevenítik fel a Titanic katasztrófáját az áldozatok és túlélők hozzátartozói.

A tervek szerint április 14-én éjszaka, a szerencsétlenség századik évfordulójának pontos időpontjában azon a helyen haladnak majd el, ahol a Titanic jéghegynek ütközött.

Emléktúrával elevenítik fel a Titanic katasztrófáját az áldozatok és túlélők hozzátartozói. Vasárnap indultak el hajóval az angliai Southampton kikötőjéből.

A Titanic 1912-ben a világ legnagyobb és legkorszerűbb tengerjárója volt. Büszkén hirdette, hogy rekordidő alatt szeli át az Atlanti-óceánt. A fedélzetén a világ leggazdagabb emberei nyüzsögtek, a gyomrában pedig a legszegényebbek zsúfolódtak össze. Álmukban sem gondolták, hogy a hajó első útja egyben az utolsó is lesz.

Április 14-én lesz száz éve, hogy a hatalmas luxushajó jéghegynek ütközött és elsüllyedt. A fedélzeten tartózkodó mintegy kétezer-kétszáz emberből ezerötszázan nem élték túl a katasztrófát.

Az angliai Southanpton kikötőjéből vasárnap a hajószerencsétlenség áldozatainak és túlélőinek hozzátartozói és a Titanic-rajongók, ezerháromszázan indultak el hajóval, hogy újra végighajózzák a Titanic útvonalát. A tervek szerint április 14-én éjszaka, a szerencsétlenség századik évfordulójának pontos időpontjában azon a helyen haladnak majd el, ahol a Titanic jéghegynek ütközött. A rendhagyó út résztvevői egyesek szerint kísértik a sorsot, de az utasok azt mondják, nem félnek attól, hogy megismétlődik a katasztrófa.

A Titanic roncsai csaknem négyezer méter mélyen fekszenek a tenger fenekén. Azóta, hogy 1985-ben francia kutatók hangradarral bemérték a helyét, valóságos iparággá fejlődött itt a kincsvadászat.

A Titanicból felszínre hozott 5500 különböző tárgy április 11-én kerül kalapács alá. Lehet majd licitálni a roncs egyik 17 tonnás darabjára is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik