Szórakozás

Embercsempész albánokat ítéletek el Szegeden

Az elsőrendű vádlottat 3 év 3 hónap, míg a másodrendű vádlottat 2 év 7 hónap börtönre ítélte a Szegedi Ítélőtábla.

Több ponton megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Baki Abdulahi és társa, Bajrami Isuf ellen indított büntetőügyben a Csongrád Megyei Bíróság I. fokon meghozott döntését.

Egyebek mellett megállapította, hogy a vádlottak a vesztegetés során nem 1.000-1.000 eurót, hanem összességében közel ezer eurót (egészen pontosan 820 eurót) ajánlottak fel az őket elfogó rendőröknek arra az esetre, ha visszaengedik őket Szerbiába. Ennek megfelelően változott a vagyonelkobzás összege is, amit az I. rendű vádlott esetében 420, míg a II. rendű vádlott esetében 400 euró ígért vagyoni előnyre rendelt el az ítélőtábla.

Nem változott a vádlottak szabadságvesztésre és kiutasításra vonatkozó I. fokú ítélete. Az I. rendű vádlottat – mint különös visszaesőt – halmazati büntetésül 3 év 3 hónap börtönre és 5 évi, Magyarország területéről történő kiutasításra, míg a II. rendű vádlottat, halmazati büntetésül 2 év 7 hónap börtönre és 4 évi Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte a bíróság.

2010. október 3-án az I. és a II. rendű vádlottak Szerbiában találkoztak egy kéttagú és egy négytagú családdal, hat koszovói állampolgárral, akiknek felajánlották, hogy segítséget nyújtanak szerb-magyar határ illegális átlépéséhez. Ekkor a kéttagú család feje a saját, valamint gyermeke nevében összesen 700 eurót fizetett a segítségért a vádlottaknak, azok felszólítására. Ezt követően a vádlottak az út mutatásával segítséget nyújtottak október 3-án éjféltől október 4-e hajnaláig, elfogásukig a hat koszovói állampolgárnak abban, hogy Magyarország területére bejussanak a röszkei Holt-Tisza-ág közelében.

A koszovóiakat 4 óra 27 perckor elfogták, de ekkor még a vádlottak elfutottak, és elrejtőztek a röszkei paphalmi főcsatorna és a vasút közötti területen. Azonban nem sokkal később a határrendészeti kirendeltség munkatársai megtalálták a két férfit, akik elfogásukkor a két, őket elfogó járőrnek személyenként ezer-ezer eurót ígértek azért, hogy a járőrök visszaengedjék őket Szerbiába. A járőrök ezt visszautasították, és a vádlottakat a határrendészeti kirendeltségen előállították. A vádlottak az előállítás során a járőrautóban megismételték ajánlatukat.

A vádlottak cselekményüket annak tudatában követték el, hogy őket korábban már kitiltották Magyarország területéről, és ez a kitiltás a cselekmény elkövetésének időpontjában is hatályban volt. A vádlottak az eljárás során a beutazási és tartózkodási tilalom megsértésnek vétségét elismerték, azonban az embercsempészé és a hivatali vesztegetés bűntettét következetesen tagadták – áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében.

Társtettességben elkövetett embercsempészés és 2 rendbeli hivatali vesztegetés bűntettében, valamint beutazási és tartózkodási tilalom megsértésének vétségében mondta ki bűnösnek a Csongrád Megyei Bíróság 2011. október 14-én B. Abdulahi (1988 – szerb állampolgár, Szerbia – bilaci lakos) I. rendű és B. Isuf (1989 – szerb állampolgár, Szerbia – bilaci lakos) II. rendű vádlottat.  Ezért a bíróság az I. rendű vádlottat – mint különös visszaesőt – halmazati büntetésül 3 év 3 hónap börtönre és 5 évi, Magyarország területéről történő kiutasításra, míg a II. rendű vádlottat, halmazati büntetésül 2 év 7 hónap börtönre és 4 évi kiutasításra ítélte. Mindkét vádlott esetében személyenként ezer-ezer euró vagyonelkobzást rendelt el a bíróság.

Az ítélet ellen az I. és a II. rendű vádlott, valamint ügyvédjeik elsődlegesen az embercsempészés és a vesztegetés bűntettének megállapítása miatt, felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

A bírói tanács elnöke tájékoztatta a vádlottakat arról: a törvények értelmében lehetőségük van arra, hogy büntetésüket hazájukban töltsék le, azonban mindkét vádlott úgy nyilatkozott, hogy Magyarországon kívánja letölteni büntetését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik