Szórakozás

Titanic: a filmben hamisan ábrázolt első tiszt tárgyait azonosították

William Murdoch tárgyaiként azonosítottak az Atlanti-óceán négy kilométeres mélységében fekvő hajó roncsaiból évekkel ezelőtt előkerült leleteket.

A tárgyak – köztük egy cipőkefe, egy beretva, valamint egy pipa – az elsők, amelyek teljes bizonyossággal az első tiszthez köthetők, ami külön jelentőséget kölcsönöz az évekkel ezelőtt tett felfedezésnek. Cameron 1997-es filmjében megvesztegethető semmirekelőként festették le William Murdoch első tisztet, aki két emberrel is végez, majd kétségbeesésében öngyilkos lesz a süllyedő hajón.

A történelmi emlékezet viszont úgy tartja, hogy ő adott parancsot a jégheggyel való ütközés elkerülésének megkísérlésére, majd önzetlenül cselekedett, amikor a mentőhajókba terelték az embereket. “A leletek újra a tragédia homlokterébe állítják Murdochot – vélekedett Bill Sauder kutató. A szakember annak az RMS Titanic Inc. nevű cégnek dolgozik, amely felügyeli a hajó roncsaiban talált tárgyakat.

A Titanic hullámsírba került kincseinek egy részéből Atlantában nyílik kiállítás pénteken abból az alkalomból, hogy idén száz éve süllyedt el az óceánjáró. Murdoch családjában és az első tiszt skóciai falujában, Dabeattie-ben nagy felháborodást keltett, ahogy Cameron a tisztet ábrázolta. Sokan azt követelték, hogy a rendező eszközöljön módosításokat a film videováltozatában. A 20th Century Fox stúdió azonban megtagadta a kérést. A gyártó álláspontja szerint a filmet nem a valós események hű és pontos tükrének szánták, Murdochot pedig hősként festették le, aki sok ember életét megóvta, mielőtt sajátját eldobta volna. A stúdió végül mégis elnézést kért, és támogatja a Murdoch-emlékdíjat, amelyet a Dabeattie középiskola adományoz 1912, vagyis a Titanic elsüllyedése óta. Az Atlanti-óceán mélyén fekvő Titanicról igen aprólékos munkát jelent a leletek begyűjtése.

Kutatócsoportok csak a roncsot övező mezőről hozhatnak fel tárgyakat, magából a kettétört hajóból nem. Az első tiszt használati tárgyai egy 5500 darabos Titanic-gyűjtemény részei ruhákkal, porcelánnal, arany érmékkel, ezüst tárgyakkal és az óceánjáró törzsének egy 17 tonnás darabjával együtt. A kollekciót teljes egészében árverésre bocsátották, amely április 11-én zárul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik