Szórakozás

Elbocsátották “Anyácskát”

Leváltották Illésné Áncsán Arankát, Oláh Ibolya egykori nevelőjét a tiszadobi gyerekotthon éléről.

”Tegnap utoljára léptem ki az otthon kapuján. Csak a szívemet hagytam ott” – ezekkel a szavakkal tudatta ismerőseivel a héten a Facebookon Illésné Áncsán Aranka, a tiszadobi gyermekotthon igazgatója, hogy áprilistól nem ő az intézmény vezetője. Ő „Anyácska”, akit a Megasztárban feltűnt Oláh Ibolya révén ismert meg az ország.

2006-ban az Év Embere volt. A díjat Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke a következő szavakkal adta át neki: “Fiatal nevelőtanárnőként értette meg a modern Magyarország legfájdalmasabb igazságtalanságát, a gyermekek elszegényedését; saját sorsán és munkáján keresztül ismerte fel azt, amit szegénységként, romaproblémaként ismer a közvélemény”.

„Egyedül indította el küzdelmét a szülők nélkül maradt gyermekek megmentéséért; eltökéltséggel küzd a gyermekszegénység és a romaellenesség felszámolásáért” – írta Illésné Áncsán Arankáról a 2006-os Év Embere díjátadó után az MTI.

Kéki Laci, Zumi és a többiek

Illésné Áncsán Aranka 26 éve lépte át először a tiszadobi gyermekváros küszöbét. A szabolcsi intézményben előbb nevelőtanár, majd otthonvezető, az utóbbi tíz évben igazgató volt, nem mellesleg négygyermekes családanya, aki folyton tanul: munkaidőben a gyerekektől, szabadidejében a saját gyerekeitől.

„Szerencsém volt, remek srácokat kellett neveljek: Rontó Dezső, Balogh Imi, Drága Józsi, Kéki Laci, Zumi és a többiek… Kézilabdameccsek, hatalmas lábtengóbajnokságok, csavargás az erdőben, harcos tanulószobák, reggeli torna… Óriási diák-önkormányzati csatározások, Fészekújság, cigányklubok, kulturális fesztiválok, a fantasztikus sporttalálkozók, színpadra vitt Popfesztivál, diák-idegenvezetők, gyereknapi őrületek. Harc az iskola megmaradásáért, harc a gyerekotthonért, az új otthon építése, élhetővé tétele, fák, bokrok, virágok, tó, … a kastély siratása. És sok barát, aki segíteni akart, a holland alapítvány tüneményes tagjai, a nemzetközi táborok fiataljai, a KUL-osok, az ELTÉ-sek, a sok önzetlen adományozó” – emlékezik vissza tiszadobi pályájára az 51 éves „Anyácska”. „És persze négylábú barátaink, a lovak – és az emberek, akiket általuk ismertünk meg: Tim Cope, Lóska János, Pócsik Gábor. Csak jönnek és jönnek a távoli és közeli múltból a sorsok, a gyermekarcok, ölelések, könnyek…” És Oláh Ibolya, a megasztáros, aki sosem felejti megemlíteni, hogy a tiszadobi gyermekotthonból indult, s „Anyácska” pártfogásának köszönhetően érte el sikereit.


Fotó: RTL Klub / Sajtóklub / Bársony Bence

Vezetői pályázat

Év elején a kormányhivatalhoz kerültek a megyei intézmények, melyek élére vezetői pályázatot írtak ki. A tiszadobira is. A kiírásra Illésné Áncsán Aranka és egyik munkatársa, Bertalan László is pályázott. Utóbbi nyert, habár a vezetői pályázatról szóló döntés bejelentését nem kapkodták el: az eredményt az utolsó munkanapon, március 30-án közölte a két érintettel Németh Péter Gábor, a megyei intézményfenntartó központ vezetője.

– Németh Péter Gábor pénteken délután tájékoztatott minket, hogy Bertalan László lesz az igazgató. A szakmai bizottság döntésének okait viszont nem ismertette – felelte a Hír24 érdeklődésére Illésné Áncsán Aranka.

Mit mond a hivatal?

Kérdésünkre, hogy mi volt a szakmai kifogás Illésné Áncsán Aranka pályázatával kapcsolatban, Németh Péter Gábor írásban adott választ. E szerint: “A megyei önkormányzatok konszolidációjáról szóló 2011.évi CLIV. törvény 14.§ (1) bekezdés b) pontja alapján – mivel az átvett intézmények intézményvezetői megbízatásai a törvény erejénél fogva 2012.március 31-én megszűnnek – 2012. január 23-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Intézményfenntartó Központ pályázatot írt ki többek között a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekvédelmi Központ Tiszadob intézményvezetői megbízására. A pályázati felhívásra három pályázat érkezett, ebből egy nem felelt meg a pályázati kiírás feltételeinek. Az értékelhető pályázatok egyikét Illésné Áncsán Aranka, a másikat Bertalan László nyújtotta be, aki szintén 26 éve dolgozik az intézménynél. A pályázatokat a kormányrendelet értelmében a pályázat előkészítője által kijelölt szakértelemmel rendelkező bizottság véleményezte. A bizottság mindkét pályázót alkalmasnak találta a vezetői megbízás betöltésére. A MIK vezetője a bizottság véleményét figyelembe véve úgy döntött, hogy Bertalan László pályázatát támogatja, hiszen egy intézményvezető nemcsak szakmai munkát végez, hanem az adott intézmény menedzselését, gazdasági irányítását is egyre magasabb szinten kell, hogy ellássa.”

“Elképzelhetetlennek tartom, hogy bárki is megkérdőjelezze Illésné Áncsán Arankának a gyermekvédelem területén végzett áldozatos munkáját” – felelte már konkrétan arra a kérdésre, mi volt a szakmai kifogás Illésné pályázatával kapcsolatban. “Éppen ezért a MIK vezetése továbbra is számít Illésné Áncsán Aranka szakmai hozzáértésére. Pontosan az a célunk, hogy egy menedzserszemléletű vezető olyan körülményeket teremtsen, amiben egyre javuló feltételrendszer mellett nevelhetik a következő generációkat az olyan emberek, mint Illésné Áncsán Aranka” – tette hozzá Németh Péter Gábor.

Tiszadobon azt beszélik, hogy a gyermekintézményt, ahol jelenleg száz gyermekről gondoskodnak, öregek otthonává fogják átalakítani, állítólag ezt már az építésekor – uniós pályázaton nyert támogatásból és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzattól kapott önerőből épült – rebesgették. Az idősotthonná való alakítással kapcsolatos híreket azonban Németh Péter Gábor cáfolja. Írásban adott válaszában leszögezi: „Az intézmény jellegét nem kívánjuk változtatni, az továbbra is gyermekvédelmi intézményként fog működni. A konszolidációs törvény értelmében az önkormányzatok vagyona állami tulajdonba került, ennek megfelelően a tiszadobi ingatlan is, vagyonkezelője a MIK.”

“Anyácska” előre néz

Illésné Áncsán Aranka, akinek közalkalmazotti jogviszonya ugyan megmaradt, biztos benne, hogy mostantól egy másfajta szellemiség uralkodik az intézményben, amelyet ő már nem tud vállalni, ezért távozik. Először is azt tervezi, kiveszi a három év alatt összegyűlt szabadságát – ez az ideivel és a hétvégék nélkül 110 nap, és gondolkodik. Azt mondja, fél év alatt hegyeket képes megmozgatni.

– Szeretnék olyan dolgot csinálni, amelybe állami gondozott gyerekeket, állami gondozásból kikerült felnőtteket és mélyszegénységben élő gyerekeket bevonhatok – vázolja az elképzeléseit Illésné. Lakása, vagyona nincs, van viszont négy gyereke, férje, és a nagymama, akivel közösen élnek a tiszadobi szolgálati lakásban.

„Mindig azt hallottátok tőlem gyerekek, hogy előre nézzetek, ne a múltat sirassátok. Meg azt is persze, hogy ne legyen bennetek harag és gyűlölet soha, mert az betegíti a lelketeket! Hogy lehetnék hiteles előttetek, ha magam is nem így tennék. Köszönöm mindazon kollégámnak a munkáját, akik értő figyelemmel és őszinte szeretettel dolgoztak mellettem a gyermekekért, akár gyermekfelügyelőként, takarítóként vagy udvari munkásként. Sajnálom, hogy nem mondhattam ezt el nekik személyesen. Áldjon és óvjon benneteket az Isten, gyerekek!” – üzeni a közösségi oldalon Illésné Áncsán Aranka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik