Szórakozás

Magyar találmány segíti az állatvér-diagnosztikát

Magyar találmány segíti az állatvér-diagnosztikát, a Diagon Kft. készülékével elsőként tevék vérét tesztelték a dubaji szakvásáron.

A társaság közleménye szerint a tesztkészülék az állati véralvadási rendellenességek gyors, egyszerű és pontos diagnózisát teszi lehetővé. A lovakra és tevékre kidolgozott rendszer más állatfajokra is adaptálható, előrehaladott stádiumban van több veszélyeztetett fajra, így például a pandákra alkalmazható változat fejlesztése is.

A társaság közlése szerint a vérvétel nehézségei és a kiegészítő mintaelőkészítő eszközök szükségessége miatt ez a terület eddig elmaradt a humán diagnosztikától. A speciális nehézséget az adja, hogy minden egyes állatfaj eltérő vértípussal rendelkezik, ezért a laboratóriumoknak adott esetben sok száz tesztrendszert kellene bevezetniük, ráadásul az állatok helyszínre szállítása is problémás lehet.

A Diagon által kifejlesztett állatorvosi diagnosztikai készülék és tesztrendszer a legkorszerűbb elektronikai és biotechnológiai elemek alkalmazásával teszi lehetővé véralvadási rendellenességek pontos meghatározását. A fejlesztést többéves kutatómunka előzte meg.

Áj Gabriella, a társaság cégvezetője az MTI-nek elmondta, a vállalat 1989-ben alakult, két magyar magánszemély tulajdona. Alkalmazottainak száma mintegy 100, tavalyi bevétele elérte a 6 milliárd forintot, ami a tervek szerint az idén is ennyi lesz. A bevétel 25 százaléka exportból származik.

A cég nyereséges, a tavalyi adózás előtti eredménye 350 millió forint volt, ami a várakozások szerint az idén sem csökken. A vállalat kutatás-fejlesztésre éves bevételének 10-15 százalékát költi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik