Szórakozás

Óriás naptornádót filmeztek le csillagászok

Gigantikus méretű tornádót filmeztek le a Nap felszínén csillagászok. A szuperforró gáz alkotta forgószél kiterjedése többszörösen nagyobb, mint a Föld átmérője.

Szélsebessége elérte az óránkénti háromszázezer kilométert – a földi tornádók maximális sebessége 150 kilométer per óra. Hszing Li és Huw Morgan, a walesi Aberystwyth Egyetem munkatársai a Manchesterben tartott brit-német Nemzeti Asztronómiai Találkozón mutatták be az SDO űrszonda felvételeit. A hatalmas tornádót 2011. szeptember 25-én figyelték meg. Ötvenezer és kétmillió Celsius-fok közötti forró gáz forgott egy úgynevezett protuberancia – a napkoronában mozgó, környezeténél sűrűbb és hűvösebb levegő – mintegy kétszáz kilométer hosszú csavarvonala mentén a Nap légkörében.

A vihar legalább három órán át tartott. “Ez az első alkalom, hogy sikerült ilyen hatalmas tornádót lefilmezni. Korábban csak sokkal kisebb forgószeleket figyeltek meg a Napon, de azokat nem filmezték le” – írta Li a Brit Királyi Asztronómiai Társaság közleményében. A csillagászok lehetségesnek tartják, hogy az ilyen tornádók napkitöréseket okozhatnak, amelyek mágneses vihart okozhatnak a Föld légkörében. Ez megzavarhatja az űrszondákat, a légiközlekedést és az áramellátást is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik